Передплата 2024 ВЗ

На українських посібників Манафорта завели справу: подробиці

  • 22.08.2018, 16:57
  • 554

В Україні відкрили кримінальне провадження щодо можливих правопорушень колишніх держслужбовців часів екс-президента Віктора Януковича, які можуть бути причетні до «справи Манафорта».

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу у вівторок, передає «Українська правда».

За його словами, в лютому цього року було направлено офіційне звернення до спецпрокурора США Роберта Мюллера з повідомленням про готовність надати будь-яку допомогу в його розслідуванні.

«Пов'язано це з тим, що до його призначення спецпоркурором у „справі Манафорта“, ми співпрацювали з ФБР і надавали один одному дуже важливу інформацію, яка, як я розумію, і призвела до частини звинувачень пана Манафорта», — розповів очільник ГПУ.
Він зазначив, що проте спецпрокурор не звертався за допомогою і провів власне розслідування.

«Як ви бачите, наразі основне звинувачення Манафорта у тому, що він, отримуючи кошти від українських політиків, не сплачував податки США. У цьому правопорушенні, очевидно немає юрисдикції України», — сказав Луценко.

«Проте у його процесі лунали свідчення про те, що пан Манафорт отримував кошти за свої консультаційні послуги Януковичу і „Партії регіонів“ від конкретних політиків України. Є певний перелік цих осіб. На той момент вони були державними службовцями — нардепами, працівниками адміністрації президента або Кабміну», — розповів він.

За його словами, відповідно до чинного законодавства України, вони не мали права бути розпорядниками будь-яких бізнес-структур, а мали передати їх в управління третім особам.

«Тому ми зареєстрували кримінальне провадження по ймовірних правопорушеннях цими держслужбовцями, які, можливо, керували фірмами і не передали їх в управління. Відповідне доручення провести слідчі дії надане Державній фіскальній службі», — заявив Луценко.

Він зазначив, що ДФС буде співпрацювати з тими юрисдикціями, де знаходяться, в основному, офшорні компанії, згадані на судовому процесі у США.

Відповідаючи на питання, чи є у цьому списку Рінат Ахметов і чи не тиснуть на керівника ГПУ люди, із оточення президента Петра Порошенка, якого також пов'язують із Манафортом, Луценко відповів, що Ахметов на той час був народним депутатом, а отже має нести відповідальність перед законом.

Також він додав, що «на нього важко тиснути» і немає жодних спроб тиснути з боку Адміністрації президента.

«Я вважаю, що ми партнери в одній справі і тому маємо працювати над виконанням обов'язків, покладених на главу держави або на його адміністрацію, і на мене, як на генпрокурора», — розповів Луценко.

Схожі новини