Передплата 2024 «Добрий господар»

На святкування Дня Незалежності у Львові очікують до ста тисяч туристів

Цьогорічне святкування Дня Незалежності України у Львові обіцяє багато цікавих моментів.

На вихідні 23 — 26 серпня у Львові очікують близько ста тисяч туристів. Це огульна цифра усіх гостей міста, левова частка якої становить так званий необлікований турист, тобто ті, хто приїжджає самостійно і зупиняється або у друзів, або у приватних помешканнях.

«Щодо прогнозованої цифри офіційних туристів, то таких очікується близько 13 тисяч. Це згідно із даними, які подавали нам готелі та Центр туристичної інформації у попередні роки, — розповіла „ВЗ“ директор департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда. — Також ми опитали готелі щодо їх завантаженості. То напередодні Дня Незалежності їхня середня завантаженість — 70%. Готелі прогнозують, що до свят цей відсоток збільшиться орієнтовно до 85−87%. Опитали також власників хостелів та приватних помешкань, які орендують туристи: 50% опитаних прогнозують, що матимуть завантаженість 100%. Очікуємо більше внутрішніх туристів (з України), а також з-за кордону — Польща, Білорусь, Туреччина, США. Натомість якщо говорити огульно про всіх туристів, то якраз їх може бути 100 тисяч».

За словами Наталі Бунди, «родзинкою» святкової програми до Дня Незалежності стануть відеомапінги на фасадах будинків. Поряд із традиційним відеомапінгом на фасаді Ратуші (площа Ринок, 1), буде й незвична, нова локація святкового відеомапінгу — на фасаді церкви Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, що на Сихові. «Ми на цьому особливо наголошуємо, тому що розвиваємо туризм не тільки у центрі міста, а і в районах міста, — каже чиновниця. — Хочемо, щоб у районах міста продукувалися нові фестивалі, події. Щоб розвантажити історичний центр та наблизити культурні події до людей.

Відтак на Левандівці відбудеться вже традиційний Фестиваль Параджанова. У Палаці культури ім. Хоткевича — вистава театру «Домус», дискусія «Ціна незалежності» та частування від домашньої пекарні «Кримська випічка». Дискусія «Бути державою» за участі Андрія Содомори відбудеться у Центрі Довженка на Сихові. На площі перед Університетом банківської справи що на проспекті Чорновола, 61 — святковий концерт до Дня Незалежності України. А у Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» — благодійний захід «Захиснику слава!» — свято для бійців 80-ої бригади".

Також у програмі святкувань — урочисте відкриття 119-го творчого сезону Львівського національного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. Дійство розпочнеться 23 серпня о 16.30 год. Вперше відкриття театрального сезону відбудеться за участі перших осіб, які промовлятимуть із центрального балкону будівлі Опери. До привітального слова запрошені міністр культури України Євген Нищук, голова Львівської ОДА Олег Синютка та міський голова Львова Андрій Садовий. А також Опера вперше відкриє сезон червоною доріжкою і трансляцією вистави з відеоекрану. Тож цьогорічний хіт сезону — феєрична фольк-опера-балет «Коли цвіте папороть» на музику Євгена Станковича зможуть побачити усі, хто перебуватиме на площі перед Оперним театром.

Схожі новини