Передплата 2024 ВЗ

На львівському вокзалі затримали чотирьох ромок, які обчищали пасажирів. «Дахував» злодійок … капітан поліції

Працівники внутрішньої безпеки НПУ та обласної прокуратури викрили банду професійних кишенькових злодіїв, яка орудувала на львівському вокзалі.

«Працювали» крадійки, мешканки Закарпатської області, під прикриттям 46-річного поліцейського Залізничного відділку. 50% «заробітку» роми віддавали саме йому. Про те, як полювали за своїми жертвами, журналісту «ВЗ» розповів начальник управління внутрішньої безпеки Львівщини, підполковник поліції Роман Рибіцький.

До Львівського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України впродовж 2018 року неодноразово надходила інформація щодо беззаконня, яке панує на залізничному вокзалі Львова. Декілька жінок ромської національності цуплять гроші, коштовності та майно пасажирів, а працівники поліції, до яких звертаються потерпілі, переконують не писати заяви про злочини і не затримують злодійок…

За матеріалами внутрішньої безпеки НПУ прокуратура Львівської області розпочала кримінальне провадження за ч.2 ст. 364 К К України.

Оперативники УДВБ НПУ встановили, що до крадіжок причетні жительки міста Берегове, Закарпатської області, віком 18−38 років. Жінки винаймали у Львові житло, а на вокзал виходили «на роботу». Спустошували сумки та кишені пасажирів зухвало, не боячись відповідальності, адже діяли під прикриттям поліції Залізничного В П. Щомісячно 50% від поцупленого отримував 46-річний старший оперуповноважений поліції за невтручання у злодійський бізнес.

Затримали «перевертня» у погонах на гарячому (він, до слова, збирався вже виходити на пенсію). У нього вилучили 5 тисяч гривень, 500 євро та 50 доларів США. У Залізничному відділку провели обшуки. Навідалися поліцейські і до квартири, яку орендували у Львові мешканки Закарпаття. У крадійок вилучили кошти у різній валюті…

Керівник управління внутрішньої безпеки Львівщини, підполковник поліції Роман Рибіцький каже, на сьогоднішній день затриманий один поліцейський. Я вас запевняю, що підозри ще будуть оголошуватися як поліцейським, так і мешканцям Закарпаття. «Ми стежили за цією групою протягом трьох місяців, — зауважив пан Рибіцький. — Усі факти нам вдалося задокументувати. Вокзал — це місце, де люди постійно поспішають… Злодійки як робили? Викрадали гаманець, забирали гроші, а документи залишали. Гаманець викидали в обумовлене місце. Потім прибиральники чи самі поліцейські забирали ті документи і повертали людям. Потерпілі, щасливі, їхали, а заяву не писали…».

Пан Рибіцький каже, бувало крадійки витягали з гаманця і по тисячі доларів, і по десять тисяч доларів. «Раз на раз не приходилося, — веде далі поліцейський. — Останній їхній епізод — 500 доларів і 5 тисяч гривень. Попередньо вони 800 євро забрали. Тут як зафартить! Вони старалися обирати поїзда більш дальнього сполучення. Одеські, київські, московські поїзда. Такі варіанти як поїзд на Закарпаття, Волинь, Франківськ особливо їх не цікавив. Цікавили поїзди, де могли їхати небідні люди. Наприклад, відпочивальники, які їхали на море. Вони мали зі собою гроші».

«Працювали» ромки, як кажуть, без шуму та пилу. Переважно обчищали пасажирів на сходах, під час спуску з перону… «Ми коли перевірили відеокамери, виявилося, що з 60 працює лише половина, — каже поліцейський. — У підземному спуску відеокамер немає. Але там зазвичай найбільше скупчення людей і постійна штовханина. Це професійні злодійки, не ті, що по місту жебракують… Заможні. Гарно одягнуті. У кожної з них своя роль. Йде потерпілий… Одна відволікає увагу, друга — штовхає, третя — краде, четверта — перехоплює гаманець. Витягує гроші і викидає гаманець з документами. Це був злагоджений механізм».

Схожі новини