Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перше вересня: Ціни на канцтовари у супермаркетах зросли на 30%

Експерти радять батькам купувати шкільне приладдя у невеличких книжкових крамницях. Там ціни зросли на 2−3%.

Кінець серпня — шкільний бум! У магазинах, де торгують шкільним приладдям, яблуку ніде впасти. Батьки шукають, де дешевше. Ну, і щоб якість товарів не підвела. А підприємці стараються у «гарячий» сезон заробити. Співчуваю батькам, які разом з дітьми готуються йти до першого класу. Така радість витягне з гаманця кругленьку суму — щонайменше три тисячі гривень!

Мама Уляна, яка веде цього року доньку до 1 класу, каже: «Готуватися почали заздалегідь. Купували все за знижками. Сарафанчик, блузка і светрик обійшлися в „Ашані“ у 900 грн. Плюс спідничка — 390 грн. Портфель — „у районі“ 800 грн. Донька радіє, бо купили портфель та пенал з принтом з її улюбленого мультику „Софія Прекрасна“. Зошити, олівці, фарби, альбоми назбиралися протягом року… Зараз зошит на 12 аркушів коштує 3 грн. За перезувне віддали 60 грн., теж була знижка. А так на все набігає кругленька сума».

Мама уже витратила на шкільне причандалля та одяг понад 2 тисячі грн. А ще потрібно купити спортивний костюм. Його вартість — близько 300 грн. Кому потрібна вишиванка — 400 грн., це мінімум. «Блузка не надто натуральна, хоч і гарно виглядає, — веде далі пані Уляна. — Як буде носитися, побачимо у процесі… Бо все таке наче красивеньке і типу фірмове, а насправді якість одягу під питанням. Якщо б я не шукала знижки, то все б обійшлося значно дорожче. Нинішні ціни б'ють по гаманцю! А ті всі реклами шкільних ярмарків виглядають лише рекламою. Звичайно, що є й якісні товари серед шкільних речей, та хочеться, щоб ціна відповідала якості «.

Директор мережі книжкових магазинів пан Ігор каже, у порівнянні з минулим роком, канцтовари подорожчали у них на 2−3%. «Торік канцтовари в „Ашані“ були дешевші, ніж на Краківському ринку, — каже підприємець. — Цього року — навпаки. Чому супермаркети підвищили ціни? Люди звикли, що в „Ашані“, „Епіцентрі“ дешевше, вони такий створили собі імідж, а люди цін не порівнюють. Потім приходять до нас у кінці вересня, і відкривають рота, бо ті ж зошити у нас удвічі дешевші. А у супермаркетах дійсно цього року ціни зросли на 30%».

Деякі підприємці бідкаються, що змушені піднімати ціни через коливання курсу долара. Чимало шкільних речей купують за кордоном за валюту. Проте на цьому ринку уже з'явилися якісні українські виробники. Їхні товари — дешевші. А ось торгувати підручниками підприємцям невигідно, ними дітей забезпечує держава. Крім того, програма постійно змінюється. Непродані шкільні книжки — це уже «макулатура».
А тим часом…

З 1 вересня стартує Нова українська школа. Тепер на дітей у молодших класах чекає зовсім новий підхід до навчання: малеча буде більше бавитися, експериментувати та більше працювати у колективі. Таким чином освіта базуватиметься на вміннях та навичках.
Але не всі райони Львівщини у повному обсязі готові до нового навчального року через невикористані кошти, виділені на Нову українську школу. Відтак чиновників тих районів, де до 1 вересня не встигнуть освоїти субвенції на освіту, притягнуть до відповідальності. Про це йшлося під час апаратної наради у Львівській ОДА.
Як розповіла директорка департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій, для створення необхідних умов для Нової української школи цьогоріч для Львівщини із держбюджету виділили 99,4 млн. грн. Ще близько 23 млн. грн становить співфінансування з місцевих бюджетів.

«Станом на сьогодні 8,2 млн. грн освоєно на закупівлю сучасних меблів, 1,5 млн. грн — на комп’ютерну техніку, 1,8 млн. грн — на дидактичні матеріали. Також на сьогодні ми вже отримали 62% підручників для 5 класу. Також цього року маємо отримати ще підручники для 1 і 10 класів. З міністерства освіти отримали 30 158 ігрових наборів для кожного першокласника. А свій фаховий рівень підвищили 3 806 педагогів, які 1 вересня беруть 1 клас».

Схожі новини