Передплата 2024 ВЗ

Росія не пустила в Україну понад 150 кораблів

  • 21.08.2018, 17:39
  • 641

Російська сторона затримала понад 150 іноземних суден, що прямували до українських портів в Азовському морі.

Про це заявив помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян, в ефірі телеканалу 112.Україна.

«У мене немає точних даних, але це, здається, понад 150 іноземних суден, які прямували до українських портів. При чому тенденція зберігається: прикордонники російські надалі оглядають ті судна, які прямують до українських портів в Азовському морі», — цитує Слободяна агентство Інтерфакс -Україна.

При цьому, за його словами, судна, що прямують до російських портів, проходять без затримок. «Вони (російська сторона — ІФ) дуже довго надають дозволи на проходження Керченською протокою для тих суден, які прямують до українських портів. Суднам доводиться чекати перед Керченським мостом по декілька діб. Іноді при цьому самі члени суднової команди розповідають нам, що судна, які прямують до російських портів в Азовському морі, проходять фактично без затримок, а ті судна, які прямують до українських портів, вимушені тривалий час очікувати дозволу диспетчера про проходження саме Керченською протокою», — розповів помічник глави Держприкордонслужби.

Він зазначив, що огляди суден, які прямують до українських портів, зазвичай здійснюються, коли ті перебувають у зонах, не доступних для патрулювання українськими прикордонниками.

«Переважно затримання суден, які прямують до українських портів, вони здійснюють у найвіддаленіших районах — тактика, знову-таки, змінюється — там, де немає наших суден, і там, де вони почуваються вільними», — зазначив Слободян.

Нагадаємо, що за даними Мінінфраструктури, у період із 29 квітня по 9 липня 2018 року спецпідрозділи РФ затримали для огляду 93 судна, не пояснюючи причин.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що РФ навмисно створює перешкоди суднам, що прямують до українських портів Азовського моря, тому слід запровадити українські дзеркальні санкції та ініціювати міжнародні санкції.

17 липня президент України Петро Порошенко доручив керівництву ЗСУ вжити заходів у зв'язку з незаконним зупиненням та оглядом українських та іноземних суден, що прямують до портів Азовського моря.

Схожі новини