Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні скасують формулу «Роттердам+» на ринку електроенергії

  • 20.08.2018, 18:17
  • 432

В Україні планують відмінити формулу Роттердам+ на ринку електроенергії.

На своєму засіданні Нацкомісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, наступного тижня планує змінити нормативно-правову базу. Вона відповідатиме новому Закону «При ринок електроенергії». Закон вступить в силу 1 липня наступного року.

«Регулятор систематично продовжує роботу із зміни законодавства вторинного. В тому числі власне і буде змінене, фактично припинить свою дію Постанова 289, яка регулює встановлення оптової ринкової ціни на електроенергію. В тому числі в середині цієї постанови є дійсно методика розрахунку вартості вугілля, для ТЕС і ТЕЦ, яку назвали в мас медіа народі — Роттердам+», — наголосив експерт з енергетики Юрій Корольчук.

Тож на ринку з`явиться конкуренція, рівні права на продаж та купівлю електроенергії. А також можливість вільного вибору елекропостачальника. Регулятор вже не зможе встановлювати правила та ціну — диктувати вартість електроенергії українцям ніхто не буде. З 1 липня 2019-го запрацює ринкова система.

«Ми плануємо прийняти низку нових документів. А також визнати такими, що втратили чинність, ті з них, які не знаходять свого застосування в умовах нового ринку електроенергії. Це правила формування тарифів на роздрібному ринку, правила формування тарифів на оптовому ринку. Зокрема, порядок формування оптової ціни електроенергії», — зауважила голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

Споживачі зможуть самостійно обирати постачальника електроенергії. Що створить серйозну конкуренцію на ринку. А значить підвищиться якість послуг. Подібна ефективна практика успішно виправдовує себе у багатьох країнах світу.

Схожі новини