Передплата 2024 «Добра кухня»

Apple, Adidas, Nike та Puma. На митниці розповіли про ввезення в Україну контрафактних товарів

  • 20.08.2018, 16:38
  • 566

За 7 місяців 2018 року (січень-липень) українські митні органи здійснили майже 4,2 тис. випадків призупинення митного оформлення товарів за підозрою в порушенні прав інтелектуальної власності.

Про це повідомила прес-служба Державної фіскальної служби України.

За зазначений період було порушено 7 справ про порушення митних правил за фактами ввезення та вивезення товарів, які включені до митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності, на загальну суму майже 1,4 млн грн. Усього, станом на 1 серпня поточного року, до митного реєстру об'єктів інтелектуальної власності за заявами правовласників внесені 3 818 об'єктів, з них 206 — з початку 2018 року.

Під захист прав інтелектуальної власності підпадають об’єкти авторського права і суміжних прав, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки, географічні зазначення (зазначення походження товарів) і сорти рослин.

Наприклад, Одеською митницею було виявлено кілька випадків ввезення партії товарів із порушенням прав інтелектуальної власності.

У першому випадку було виявлено 4,4 тис. пар кросівок з позначеннями, що схожі на знаки Adidas, Nike і Puma. Контрафактну продукцію намагалася ввезти з Китаю одна з українських компаній. Під час здійснення митного контролю та оформлення товару було встановлено, що товар переміщується з порушенням прав інтелектуальної власності. Митне оформлення було призупинено та справу направлено до суду. За рішенням суду було підтверджено, що товар переміщувався з порушенням прав інтелектуальної власності, тому його було конфісковано. Загальна сума конфіскованого товару становила понад 1 млн грн. Також за рішенням суду було накладено штраф у розмірі 17 тис. грн.

У другому випадку одним з українських приватних підприємств була здійснена спроба ввезення 417 навушників з Китаю, на яких неправомірно використовувалося зображення і логотип Apple, який включено до митного реєстру об'єктів інтелектуальної власності. Представника правовласника було повідомлено про факт виявлення товару та встановлено, що зображення і логотип використовувалися без його дозволу. Було складено протокол про порушення митних правил та матеріали справи направлені до суду. За рішенням суду товар на загальну суму 104,2 тис. грн було конфісковано, на порушника накладено штраф у розмірі 17 тис. грн.

Схожі новини