Передплата 2024 ВЗ

У Львові відбувся фестиваль меду

  • 20.08.2018, 14:38
  • 1 642

На ринку «Шувар» обговорювали і ефективність медового бізнесу.

Близько 400 тисяч бджолярів і чотири мільйони вуликів налічується в Україні. Зараз ми лідеруємо у виробництві меду в Європі, входимо до п'ятірки найбільших світових виробників. Вітчизняне бджільництво поступово набирає обертів, а продукт українських пасічників упродовж останніх років все більше припадає до смаку іноземним споживачам.

Проте, не зважаючи на гарні перспективи та потужний потенціал медової галузі, у нашій країні пасічники мають чимало проблем. Про це та інше дискутували під час Круглого столу «Ефективність медового бізнесу в Україні», який відбувся цими вихідними на території оптового ринку «Шувар» у межах «Свята меду та фруктів». Співорганізатором виступив департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Поки науковці, представники влади та галузі говорили на серйозні теми, жителі Львова і гості міста знайомилися із продукцією бджільництва, яку представили медовари з Львівської, Івано-Франківської та Волинської областей. Усі, хто завітав на свято, були приємно здивовані тим, що в нас є таке розмаїття продуктів бджільництва. Питні меди, медаки (тобто зброджені меди (напої) без додатків), меди варені та ставлені (з натуральним соком ягід), медівки (медові настоянки на горілці)… Також можна було придбати квітковий пилок, бджолину пергу, забрус (зрізаний край сотів), віск, воскові свічки, медові бальзами, медовий квас і навіть медову косметику.

Експерт у галузі агропромисловості Іван Стефанишин наголосив, що пасічники представили продукти доданої вартості. Це перероблений мед, який має зовсім іншу вартість. «Адже сьогодні на українському меді спекулюють, — зазначив експерт. — Після В’єтнаму, Україна має найнижчу ціну на мед — 1,9 долара за один кілограм. Наш мед експортують, бо покупці довіряють його якості. Цікаво, що Німеччина купує в України 18 тисяч тон меду за 1,9 долара за кілограм, а продає за 5,4 долара, тобто вони доробляють його, дочищають, фасують і перепродують».

Прямую до наметів і спілкуюся з пасічниками. Заступник голови Гільдії медоварів Львівської області Василь Звізло розповідає: «Нам вигідніше переводити мед у питні напої, вина для себе, ніж за такими цінами здавати. Ціна меду: акацієвий найдорожчий, кілограм вартує 200 грн і вище, але у Західній Україні важко взяти чистий акацієвий мед. Він є, але з домішками інших квітів. Чисту акацію беруть у Дніпрі, Каневі, де є цілі плантації. Маємо трохи липового меду, бо цього року липа квітла лише три дні і перегоріла. Маємо ріпаковий, бо у нас засіяно ріпаком всі поля. Сади цвіли і водночас ріпак — ми отримали мішаний мед. Зараз сподіваємося на хороший мед від золотарника».

Хороший мед від золотарника торік зібрав пасічник з Дрогобича Микола Гундор. У його наметі аж очі розбігаються від різноманітної медової продукції, яку виготовляє він разом із дружиною. «Маємо прополісні льодяники, що корисні для горла у початковій стадії ангіни, — нахвалює свою продукцію пасічник. — Прополіс визнаний потужним природним антибіотиком. Пакетик льодяників — 20 грн. Це доступно і корисно. Сотовий стільниковий мед — кілограм вартує 200 грн. У баночках — прополісний мед. Прополіс розчиняємо на спирту, тоді спирт випаровується, залишається прополісна олійка, яка змішується з медом. Ще одна цікава вітамінна „бомбочка“ — горішки, сухофрукти, залиті акацієвим медом. Баночка коштує 100 грн. Ціна свічок, виготовлених із натурального бджолиного воску, стартує від 35 грн. Є різноманітні мила — медово-молочні, медово-прополісні, зволожуючі, бактерицидні. Ціна — від 10 до 50 грн. Маємо трутневе молочко (гомогенад) — це чоловічий гормон, якого, буває, не вистачає чоловікам, жінкам. Молочко добре заряджає організм. Маточне молоко гарно впливає на імунну ендокринну систему, навіть, як пише література, допомагає при розсмоктуванні доброякісних пухлин».

Віце-президент спілки пасічників України, заступник голови Гільдії медоварів України, голова бджолярського кругу України Володимир Дмитрук розповів: «Недавно я був у Буську на фестивалі, де була делегація з Польщі. Мені сподобалося, як одна з представниць цієї делегації сказала: „Мед купувати — бджіл рятувати“. Тобто той, хто купує мед, рятує бджіл, тому що він допомагає пасічнику вижити, а пасічник може розширити свою пасіку, збільшити кількість вуликів. Бджілки приносять користь у нашому сільському господарстві набагато більше тим, що запилюють рослини, ніж тим, що приносять мед».

Автор: Олена Петрик

Схожі новини