Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Український футболіст Віталій Федорів, який грає у Росії, проігнорував російський прапор під час виконання гімну перед матчем

Наразі його критикують лише уболівальники. Черга за політиками

30-річний Федорів родом з-під Львова, але вчився грати у футбол у київському «Динамо». В українській столиці його кар’єра не склалася, він продовжив грати в «Амкарі» (Перм), після того, як за нього заплатили 1,8 млн. євро. Часто змінював клуби, узимку перейшов з донецького «Олімпіка» до «Волги» (Нижній Новгород), яка виступає у першій лізі. Тренує «Волгу» Дмитро Черишев, батько Дениса, воротаря «Валенсії».

Минулої суботи «Волга» грала на виїзді з ФК «Сочі» на олімпійському стадіоні. Федорів був єдиним з футболістів, який не повернувся у бік російського прапора під час виконання гімну. Хтось з глядачів це зауважив, зробив знімки і виклав в інтернет. Тоді й з'ясувалося, що українець схоже вчинив і під час матчу в Саранську, хоча там був капітаном команди.

ЗМІ одразу ж кинулися писати про демонстративну зневагу до прапора та гімну РФ. Пригадали, що після трансфера до Нижнього Новгорода Федоріва запитували, чи не стала йому на заваді війна з сепаратистами, яких підтримує Росія на Донбасі. Тоді він відповів, що політика його не цікавить, і її не варто змішувати зі спортом. «Із пошаною ставлюся до російського прапора і гімну, — каже тепер воротар, — але є людиною віруючою, тому молюся перед матчем».

Інцидент є свіжим, тому українському гравцеві перепадає лише від російських уболівальників, які його називають «бандерівцем» і бажають вислати його на батьківщину. Але, мабуть, скоро скажуть своє слово і політики, які не пропускають такої нагоди.

Нагадаємо, недавно після матчу московського «Спартака» з PAOK (Салоніки) у кваліфікації Ліги чемпіонів Євген Хачеріді, який виступає за грецький клуб, продемонстрував щитки у кольорах українського національного прапора. Тоді Дмитро Свіщов, голова комітету російської Думи з питань спорту, закликав до покарання цього представника України.

Схожі новини