Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Закарпатті вперше відбувся фестиваль «Барви карпатського ліжника»

У програмі, окрім ярмарку та масових гулянь, відбулися майстер-класи

Яких тільки фестивалів не понавигадували закарпатські підприємливі газди — і фестиваль вина, який проводять кілька разів на рік, і фестиваль леквару (сливового варення), голубців, гентошів (різників свиней), бринзи і вурди… А тепер ще й придумали новий — «Барви карпатського ліжника», що вперше відбувся у селі Кваси Рахівського району.

Захід вийшов не лише розважальним, а й просвітницьким — у його програмі, окрім ярмарку та масових гулянь, відбулися майстер-класи.

Розпочався фестиваль із велелюдної ходи центром села до головної сцени свята. Кілька сотень учасників і гостей у супроводі музик, трембітарів і кінної групи закликали всіх охочих долучитися до колоритного дійства.

Ліжники — це ковдри з овечої вовни, що мають пухнастий ворс з однієї або двох сторін, прикрашені візерунками, переважно геометричного характеру. Сьогодні це чи не найпопулярніший сувенір з Гуцульщини. Ліжник — це корисно, тепло та модно, кажуть майстрині-ліжникарки. Для того, щоб виготовити ліжник, треба в середньому п’ять кілограмів вовни. Процес виробництва нелегкий і доволі часозатратний. У давнину ліжники були переважно природних кольорів — чорні, сірі та білі.

Сьогодні ж пряжу фарбують і це дає можливість урізноманітнити колір візерунків.

— Я впевнений, що і в наступні роки Рахівщина збиратиме справжніх майстрів карпатського ліжника. Ліжник, а по-іншому гуцульська ковдра, — це винахід гуцулів та унікальне гуцульське мистецтво. Він нагадує гуцульський характер — теплий, гарний і трохи «кусається», — сказав на відкритті фестивалю голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Він додав, що започаткований цьогоріч міжнародний фестиваль ліжників — це, перш за все, вияв поваги до професії, яка зникає. Це підтримка людей, які займаються цією справою і зберігають та продовжують традицію ліжникарства.

На фестивалі подивитися було на що. Майстри представили гостям ліжники з унікальними візерунками, а ще ковдри, подушки, картини, верхній одяг, прикраси, взуття із вовни. Кілька імпровізованих виставкових майданчиків організували ліжникарі з Рахівщини та сусідніх районів Івано-Франківщини.

Одна з майстринь, Ганна Копельчук з Косівського району, розповіла, що займається ліжкарством понад 40 років. «Мене ліжникарства вчила мама, а я вже передала секрети цього мистецтва двом своїм донькам і онукам. А вовну використовуємо тільки закарпатську». Бо з проданих речей живуть, будують і навчають дітей…

Привезли майстри не лише свої вироби, а й обладнання — старовинні верстати, які подекуди слугують своїм господарям понад 60 років. За словами майстринь, для виготовлення двоспального ліжника потрібно близько тижня. Орнаменти автори або відтворюють зі старовинних ескізів, або вигадують самі.

Схожі новини