Передплата 2024 ВЗ

У Львові відбудеться Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл

  • 15.08.2018, 19:52
  • 857

За словами Ірини Ключковської, директорки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК), «українські родина, церква і школа — фундамент української діаспори».

Вперше в Україні, у Львові, відбудеться Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл, який збере понад 200 учасників із 36 країн світу.

— Форум українознавчих шкіл, які функціонують у різних країнах світу і викладають українознавчі предмети, — каже кореспонденту «ВЗ» директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) Ірина Ключковська (на фото). — Вперше за роки незалежної України на Форумі представлятимемо соціологічне опитування, яке покаже реальну картину, яку має Україна у світі щодо українознавчих шкіл. Досі ми не мали жодної бази даних цих шкіл, не обмінювалися досвідом. Українознавчі школи у світі — це насамперед ініціатива українців, які емігрували і подбали про те, аби діти їхні знали мову і культуру свого народу. Це дуже важливо, особливо за кордоном, розуміти, що без коріння немає крони. Тому розвиток і знання є необхідними. Українознавчі школи є досі недослідженою і невивченою сторінкою української історії. Отже, прийшов час зустрітися і обговорити різні питання, які цікавлять вчителів і адміністраторів українських шкіл у світі. Приїдуть представники із найдавніших українських діаспор у світі, а це США, Канада і водночас представники молодих діаспор й громад українців за кордоном. Ділитимемося досвідом, ставитимемо питання, які є на часі, обговорюватимемо шляхи розв’язку необхідних завдань, які стоять перед українськими школами.

Форум складатиметься з двох частин: V Міжнародної конференції «Українська мова у світі» (17 серпня) та Лабораторії творчих ідей (18−22 серпня). Емоційно забарвленими заходами Форуму стануть дефіле українських учителів із 36 країн у національному одязі дизайнера Людмили Сєдової, участь у концерті «Українська пісня» на стадіоні «Арена Львів» та поїздка на Яворівщину.
Співорганізаторами Форуму є Міністерство закордонних справ України, Міністерство освіти і науки України, Львівська ОДА, НУ «Львівська політехніка», Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, Світовий конгрес українців та світова координаційна виховно-освітня рада.

Схожі новини