Передплата 2024 «Добра кухня»

Ягоди-мутанти: на Волині виросли білі чорниці

У лісах Маневицького і Камінь-Каширського району достигли білі чорниці. Це ягоди-альбіноси, яких природа обділила темно-синім пігментом. Проте нагородила більш насиченим, яскравим, солодким смаком.

Перші білі «плями» на чорничних плантаціях потрапили на очі збирачам ягід біля села Клітицьк Камінь-Каширського району. Спочатку селяни подумали, що то просто на кущиках ще не доспів врожай. Однак бубки були не зелені, а прозоро-білі й крупніші за розміром, ніж їхні темно-сині сусіди. Тож люди зважилися спробувати їх на смак. І були вражені, на скільки біла чорниця виявилася смачнішою — солодшою та ароматнішою.

Та не всіх така «екзотика» здивувала. Місцева жителька Іванна Тихонюк зізналася, що чула про білу ягоду ще від своєї бабусі. Каже, впродовж останніх кількох років вона збирає чорницю-альбіноса разом з рідними й додає її до різних страв.

А ось Юлія Музика «вполювала» білі ягоди поблизу Маневич.

" У мене з’явилося перше запитання: як так може бути — чорниці і не чорні? Стала шукати в Інтернеті, чи ж буває таке. Виявилося, буває. Приємно, що така диковинка є у наших лісах"

Коли ж замість чорної виростає біла ягода?

" Біла чорниця — не аномалія і не новий вид. Просто відбулася мутація в тому гені, який відповідає за забарвлення ягоди (в даному випадку — через зниження рівня кислотності, адже барвник цієї ягоди — індикатор PH — Авт.). Таке трапляється і з іншими рослинами. Скажімо, бачив у нашому заповіднику біле листя клена", — розповів журналістам доктор біологічних наук Олег Євстигнєєв, коли білу ягоду знайшли біля російського Брянська.

Проте вчений запевнив, що рослини-альбіноси — надзвичайно рідкісне явище, тож для науки вони представляють великий інтерес. Адже це приклад еволюційних процесів — через кілька сотень або тисяч років, можливо, з білої чорниці й утвориться новий вид. Якщо ген альбінізму, який в природі слабкий, не буде остаточно пригнічений сильнішим, кольоровим, суперником.

До речі, ягоду-мутанта вже знаходили й в інших регіонах. Білоплідна чорниця траплялася людям на очі в Карелії. Знаходили її поблизу фінського міста Куопіо, білоруського Гомеля. А тепер ще й на території українського Полісся. Щоб ареал поширення незвичної ягоди зростав, вчені рекомендують не збирати таку ягоду. Тоді ймовірність зустріти білу чорницю з кожним роком буде все вищою.

Схожі новини