Передплата 2024 ВЗ

Сьогодні православні та греко-католики святкують Медовий Спас: традиції та прикмети свята

  • 14.08.2018, 08:57
  • 2 504

Християни східного обряду 14 серпня святкують Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього — Перший або Медовий Спас.

У цей день в храмах освячують воду і мед на знак подяки Богу за новий урожай, повідомляє Главком.

Саме тому цей день називають Медовим Спасом. У народі його ще називають Першим Спасом, Спасом на воді, але найчастіше — святом Маковія. Свято було встановлене в Константинополі в ІХ столітті спочатку як місцеве, але вже в ХІІ-ХІV ст. відзначалося в усіх православних церквах. На Русі відоме з кінця ХІV століття. Історія виникнення цього свята у Константинополі була пов’язана передусім з тим, що на спекотний серпень припадав пік епідемій. З метою запобігання хворобам і людським смертям установився звичай здійснювати хресну ходу, освячуючи вулиці й дороги Хрестом Господнім — священною реліквією, яку заради цього виносили з царської скарбниці.

Нині під час церковного богослужіння хрест виноситься на середину храму, де відбувається поклоніння йому. Цього дня православна і католицька церква згадує також і сім мучеників Маккавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їхньої матері Соломії та їхнього вчителя Єлеазара, які в 166 р до н. е., за часів царя Антіоха Єпіфана, були страчені за відмову вклонятися язичницьким богам. Мученицька смерть братів Маккавеїв згодом надихнула Іуду Маккавея на повстання проти жорстокого правителя. Іуда Маккавей переміг Антіоха й очистив Єрусалимський храм від грецьких ідолів. В народі мученики Маккавеї трансформувалися на Маковія. У давнину на Маковія припадав останній день колективних толок. На честь свята у церквах відправляли пообідню службу, святили воду, мед, мак, васильки і чорнобривці. З Маковія починався двотижневий Успенський піст — Спасівка, який закінчувався одним із найбільших свят серпня — Успінням Пресвятої Богородиці. Свято Маковея є першим осіннім святом, з яким пов’язують закінчення літа.

В цей же день у церковному календарі починається Успенський піст, який триватиме до 28 серпня. Тому в приготуванні святкових страв є деякі обмеження.

Так, у Медовий Спас не можна їсти м'ясні, молочні продукти, рибу і яйця. За правилами поста, у вівторок 14 серпня 2018 року допускається вживання гарячої їжі без масла.

Символами свята є мед і мак, урожай яких наші предки починали збирати якраз в середині серпня. Тому в якості святкового частування на Спас готують пісні медові пряники, булочки з маком.

Що не можна робити на Медовий Спас

Одна з основних заборон свята — робота по дому і на землі. У день Медового Спасу варто відмовитися від прибирання і інших побутових клопотів. Всі справи краще закінчити до святкового дня, пише РБК-Україна.

Як і в інші церковні торжества, на Медовий Спас не можна лаятися і сваритися, ображатися, бажати зла.

Народна прикмета свідчить, що 14 серпня не можна голосно розмовляти, так як шум погано впливає на бджіл.

«Після Медового Спасу в воду не заходять», — згідно з цим повір'ям купання у відкритих водоймах після 14 серпня може привести до хвороби. А ось у день свята ще можна зануритися. На Медовий Спас відбувається «мале водосвяття». Вважається, що освячена вода набуває цілющих властивостей, змиває гріхи і позбавляє від недуг.

Прикмети на Медовий Спас

У свято Маковея прийнято святити в церкві особливі букети-обереги, що складаються з польових квітів (калина, соняшник, нагідки, материнка, м'ята, буркун, колоски вівса, ласковец, полин, мак, макові головки). За прикметою, такий букет захищає дім від бід і невдач.

Якщо квіти з букета маковейчика вплести у волосся, воно стане густим і блискучим. На Маковія починали відлітати у вирій ранні птахи, бо вже «Святий Спас приготував усього про запас» — і дощ, і вітер, і холод, і тепло.

Схожі новини