Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Садовий снідає вівсянкою, Фільц – хлібом з маслом. А Подоляк – бабкою з манки

  • 13.08.2018, 18:42
  • 1 067

На Сніданку довіри зібралися понад сто львів’ян, які радо ділилися  домашніми рецептами, обговорювали міські проблеми та пили шампанське

На вулиці Вірменській (біля мистецького об’єднання “Дзига”) вперше у Львові відбувся Сніданок довіри. Це соціальна акція від організатора “Бієнале довіри”, яка має на меті показати, що у Львові спільнота живе не лише в соцмережах і соцмережами, а й існує наяву. І що ця спільнота може збиратися на недільні сніданки, братии з собою домашні страви, пригощати ними інших, ділитися рецептами та за філіжанкою кави й келихом вина в дружній атмосфері обговорювати міські проблеми. Формат зустрічі - кожен приходить зі своїми харчами і за сніданком спілкується на будь-які теми: від авторських рецептів та секретів схуднення до політичних тем.

На Сніданок довіри прийшли три народні депутати України від Львівщини — Олег Березюк, Андрій Антонищак та Ірина Подоляк. Поснідати прийшли і міський голова Львова Андрій Садовий та його заступник з питань розвитку Андрій Москаленко. На Сніданок довіри вирушила і журналіст “ВЗ”.

Уздовж вулиці Вірменської вишикувалася “колєйка” столів, на які містяни, що прийшли на сніданок, викладають домашню смакоту. Хтось приніс печиво, сирник, кекси. Інші – деруни, смажені баклажани, піцу, канапки з паштетом та шматками оливок, овочевий салат, рагу... Серед страв були й іноземні. Подружжя Вандерховенів вразило вишуканим французьким яблучним пирогом. Оксана Бобошко-Вандерховен розповіла, цей пиріг спік її чоловік Поль, який родом з Бельгії і уже чимало років працює у Львові. Поль дає сусідам скуштувати шматок пирога. Сподобався смак карамелізованих яблук, які тануть у роті... Я попросила добавки. Поль жартома сказав мені: “Один шматок – один поцілунок у щічку”. Бельгієць каже, секрет пирога – тісто треба замішувати лише вручну, яблука потрібно обирати твердих сортів, а порізані й почищені шматки яблук кілька годин настоювати у трьох видах яблучного сиропу.

Психотерапевт Олександр Фільц прийшов на Сніданок довіри разом зі своєю дружиною Людмилою. Під час спілкування з журналістом “ВЗ” пив каву. Розповів, що приніс на стіл сніданку масло та сир із Дземброні (село Верховинського району Івано-Франківської області), а також помідори, огірки та хліб. “Зазвичай у недільні ранки снідаю хлібом з маслом, п’ю каву з молоком, – каже пан Олександр. – Ще люблю зварені “на м’яко” яйця, можна і мармуляду, якщо вона є. Вважаю, Львову потрібні Сніданки довіри і просто довіра одне до одного”.

Народний депутат України Ірина Подоляк трудиться за столом, нарізає овочі та манну бабку, яку принесла на спільний сніданок. Прийшла на захід сама.

“Манна бабка – одна з моїх улюблених страв сніданкової трапези, – каже пані Ірина. – Її любить і моя донька, і друзі. Рецепт простий – склянка манки, півлітра молока, три яйця, склянка цукру, ваніль. Сподобалася сьогоднішня атмосфера. Такі сніданки потрібні в кожному дворі міста Лева. Часом ми навіть не знайомі зі своїми сусідами... Спільний стіл – сакральне дійство, яке зближує людей”.

А ось нардепи Олег Березюк та Андрій Антонищак не хотіли допомогти львів’янам сервірувати стіл. Узяли зі столу щось солодке, каву і відійшли вбік на розмову...

Одна пані принесла до мого столу львівський сирник із родзинками. «Смачного вам!” – побажала незнайомка і розчинилася у натовпі. Навіть не встигла подякувати їй і запропонувати щось взамін. За кілька хвилин підійшов молодий хлопчина, пригостив авторськими канапками з домашнім паштетом та маслинами. Сюрприз сніданку – пригощання гостей нашого столу дорогим французьким шампанським. Його приніс львівський стоматолог, заслужений лікар України Мирон Угрин.

Мер Львова Андрій Садовий біля столу кримськотатарської діаспори смакував їхніми національними ласощами. Один підприємець приніс йому трохи заморської риби. Мер привітався з ним, з’їв рибу і переключився на фотосесію з діаспорою. “У недільні ранки снідаю варениками, що, як правило, вже готові після церковної Служби Божої, – зізнався Садовий журналісту “ВЗ”. – Щоранку люблю їсти вівсяну кашу – з родзинками, свіжими фруктами. Це найкраща страва для заряду енергією на весь день. Каву п’ю близько обіду, вживаю не більше двох чашок на день. Люблю каву посхідному, зварену в турці, маю вдома необхідне обладнання. Іноді перед роботою п’ю каву в кафе біля Ратуші”.

Андрій Садовий поділився з читачами “ВЗ” рецептом корисної і поживної страви на сніданок, яку готує власноруч. “Дрібно ріжу цибулю, смажу на сковорідці, але щоб не пригоріла. Потім даю нарізані шматками помідори (треба стежити, аби не пересмажити, щоб томати не перетворилися на кашу).

У цю суміш вбиваю кілька яєць, сіль, перець. Виходить феноменальна страва. Легка, поживна і дуже мила”.

Схожі новини