Передплата 2024 ВЗ

Найкращим на «Коза-фесті» у Козові був… цап Бетмен

Єдиний в Україні (а може, і в цілому світі) фестиваль на честь кози, у ці вихідні втретє за сприяння місцевої влади, аграріїв і духовенства відбувся в однойменному 10-тисячному райцентрі Козові на Тернопільщині.

Про те, як шанобливо тут ставляться до цієї домашньої тварини, свідчить бронзовий пам’ятник їй на центральному майдані міста. Від нього і розпочалося свято.

Кумедні рогаті створіння, яких господарі замаїли квітами, стрічками, бантами, коралями (а декого навіть вбрали у спідницю і шаровари, чіпляли краватку) граціозно пройшли вулицями міста під час своєрідного хіт-параду. Гості свята могли погладити «іменинників», сфотографуватися з ними, дізнатися про спосіб їхнього життя, меню, їхню продукцію, манери, звички. Особливо велику радість таке спілкування принесло дітворі.

Кожного із селян, які показали на «Коза-фесті» своїх вихованців, одна з місцевих агрофірм преміювала 300 гривнями. А от Петру Стельмацуку вділила півтисячі гривень — саме його цап на кличку Бетмен за найгучнішими оплесками став переможцем конкурсу краси (торік це звання дісталося козі Маньці). Грошову винагороду отримали також ті, хто написав вірші про кіз і представив оригінальні фото з ними.

Гості свята взяли участь у майстер-класах з гончарства, виставці-ярмарку товарів з лози, дерева, дегустували сири, вино, слухали виступи професійних і самодіяльних артистів, розважалися на атракціонах.

Головна мета «Коза-фесту» — популяризувати Козову. Організаторам це вдається — на свято з’їжджаються туристи далеко з-за меж цього міста.

Схожі новини