Передплата 2024 «Добрий господар»

Недитячі ціни на дитячі речі, або скільки коштує зібрати дитину в школу цьогоріч

  • 13.08.2018, 10:14
  • 887

До початку нового навчального року залишилося три тижні.

Традиційно в серпні попит на шкільні товари збільшується вшестеро порівняно з іншими місяцями, пише «Сегодня».

Дорогі старшокласники

За даними маркетплейс Prom.ua, зібрати до школи старшокласника коштує в 1,5 разу дорожче, ніж першокласника. Незважаючи на те, що першокласникові потрібно набагато більше речей — шкільна форма, нотні зошити, альбоми та фарби, — його повний комплект на рік обійдеться в 3963 грн, а старшій школі — в 5741 грн.

У старшокласників в 1,5−2 рази дорожче коштують одяг, взуття, а також рюкзаки і сумки. У першокласників найдорожчий товар — шкільна форма, близько 1159 грн. Найдешевше зібрати «з нуля» учнів середньої школи — близько 2955 грн за весь комплект. При цьому спортивні комплекти для фізкультури подешевшали для школярів молодших і середніх класів.

Щоб заощадити, фахівці рекомендують спочатку купити найнеобхідніше. Наприклад, базовий набір канцтоварів для першокласників коштує близько 261 грн, а повний на рік — 445 грн. Все інше, а також демісезонне або змінне взуття, футболки можна докупити в вересні, коли почнуться знижки. За словами фахівців, вибираючи одяг і взуття в інтернеті, потрібно уточнювати всі розміри в сентименти — розмір устілки, ширину по спині, довжину рукава.

Форма з рук

На вторинному ринку вартість шкільної форми вдвічі, а іноді і втричі менше, ніж в магазинах. За даними сайту для покупки і продажу речей Shafa.ua, один комплект уживаної форми на учнів молодших класів (штани або спідниця, сорочка і піджак) може обійтися в 450 грн.

«Причина такої вартості проста: молодшокласники дуже швидко виростають з речей. Сенсу зберігати одяг не за розміром немає, тому батьки відбирають добре збережену і продають її онлайн. Скидають до 70−80% від її початкової вартості, тому що мета — не заробити, а позбавитися від зайвої», — розповів Олександр Роєнко, керівник сайту.

Фахівці майданчики авторських товарів Crafta.ua зазначають, що перед вереснем зростає попит на сумки і контейнери для шкільних обідів — ланч-беги. Їх роблять з вологостійкої тканини, яка утримує температуру і запах усередині сумки. Середня вартість — 242 грн. Також молодшим школярам батьки замовляють тканинні екосумки для спортивної форми (170 грн), а старшим — рюкзаки з натуральної шкіри (від 800 грн) і чохли для навушників (40 грн). Майстрів просять робити їх іменними — нанести ім'я, улюблену фразу, рядки з пісні.

Схожі новини