Передплата 2024 ВЗ

Названо найбільш шкідливі продукти в харчуванні більшості людей

  • 10.08.2018, 19:57
  • 1 034

Експерти склали список небажаної і відверто шкідливої їжі.

Про це пише «Портал про здоров’я».

Першими серед найбільш небезпечних харчових інгредієнтів експерти називають трансжири — молекули жиру, утворені внаслідок промислової переробки ненасичених жирів. Джерелами трансжирів є маргарин і спреди (аналоги вершкового масла), у великій кількості вони містяться в таких продуктах, як всіляка готова випічка — печиво, кекси, тістечка в упаковках тощо, а також чіпси.

В Данії, де було введено заборону на використання трансжирів у складі продуктів харчування, смертність від хвороб серця за 20 років знизилася вдвічі. Ці компоненти — безсумнівні винуватці небезпечних судинних патологій.

«Трансжири пошкоджують клітинні мембрани, значно підвищуючи ризик ішемічної хвороби серця і несприятливо впливаючи на стан головного мозку», — констатували наукові фахівці.

Іншими небезпечними продуктами є вироби з великою кількістю цукру, а також страви з так званим прихованим цукром, з вживанням якого вчені пов’язують розвиток ожиріння і цукрового діабету, що у свою чергу є чинником розвитку захворювань серця, деяких видів раку і депресії.

«При надходженні в організм цукру виділяється гормон інсулін, що розподіляє глюкозу з крові в клітини. При постійному виробленню клітини починають проявляти толерантність до інсуліну, через що надлишок глюкози залишається в крові, — так розвивається переддіабетичний стан і діабет», — повідомили медики.

Вони радять ретельно контролювати споживання хліба, йогуртів зі смаком ягід або фруктів, готових сніданків у вигляді пластівців і мюслі, а також уникати газованих напоїв.

Інший продукт — м’ясо. За даними більшості авторитетних агентств в області охорони здоров’я, що повністю відмовлятися від червоного м’яса необов’язково, — тим не менш, вживати його потрібно не більше 70 грамів на добу.

Але продукція з переробленого м’яса повинна бути якщо не виключена зовсім, все одно зведена до самого мінімуму. Згідно з наявними на сьогодні даними, вживання виробів з переробленого м’яса (ковбаси, шинки, сосисок, паштетів, тушонки) на рівні всього 50 грамів в день, пов’язано з розвитком пухлин шлунка і колоректального раку.

Ковбасу і сосиски (також сири, чіпси і крекери) потрібно ще є по мінімуму і тому, що в цих продуктах міститься багато солі. Затримуючи воду в організмі, сіль викликає набряки і збільшення тиску на стінки судин, провокуючи розвиток артеріальної гіпертензії. Дана патологія підступна тим, що тривалий час може нічим себе не проявляти, але одного разу стати причиною інфаркту міокарда, інсульту, ниркової недостатності і втрати зору. Вчені рекомендують вживати не більше 5 г солі в день.

Схожі новини