Передплата 2024 «Добрий господар»

У Азовському морі масово гине риба: фахівці назвали причину

  • 10.08.2018, 18:43
  • 885

Узбережжя Азовського моря в Маріуполі вкрили кілька сотень кілограмів загиблої риби.

Утім, фахівці кажуть, що така ситуація — природна для Азовського моря і не загрожує здоров'ю людей, повідомляє ВВС.

Дохлі бички з'явилися на одному з пляжів Маріуполя 8 серпня. Міські служби одразу почали прибирати загиблу рибу з узбережжя, але місцеві жителі теж встигли зібрати рибу. Хоча їх і попереджають — вживати таку рибу в їжу категорично заборонено, навіть тваринам.

Є побоювання, що зіпсованою рибою можуть торгувати на стихійних базарах.

Найімовірніша причина загибелі бичка — нестача розчиненого у воді кисню. Низький вміст кисню у воді підтвердили в Державній Азовській морській екологічній інспекції за результатами лабораторних аналізів: його вміст впав більше ніж вдвічі порівняно з нормою.

Окремо перевіряють, чи була вода забруднена. Результатів поки ще немає.

В екоінспекції підрахували, що на узбережжі було більше 20 загиблих бичків на квадратний метр. Загальну кількість загиблої риби фахівцям порахувати складно, бо її частина могла залишатися в морі.

Пік масової загибелі риби вже позаду, розповів начальник управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Маріупольської міської ради Ваагн Мнацаканян.

За його словами, міські служби моніторять пляжі міста і прибирають рибу як з прибережної території, так і з поверхні моря. Уже вивезли понад 350 кг бичка. Рибу відвозять на полігон твердих побутових відходів, де пересипають хлором для дезінфекції.

У Держспоживслужбі закликали з особливою обережністю ставитися до в'яленої або копченої риби, якість якої легко замаскувати. Представники служби моніторять місця торгівлі разом із поліцією.

Замор риби — звичне явище для Азовського моря, пояснює заступник директора Інституту рибного господарства та екології моря Костянтин Дем'яненко.

«Азовське море — унікальна, дуже мілка водойма, що добре прогрівається, з максимальною глибиною до 12 метрів», — розповідає фахівець. У спеку, коли вода добре прогрівається і немає вітру, водні маси не змішуються.

За таких умов жодного обміну між шарами води на поверхні моря і біля дна не відбувається.

«На глибині з'являються зони гіпоксії — зони бідні на кисень», — пояснює іхтіолог. Замори трапляються і в інших водоймах, каже фахівець.

За його словами, навіть кілька сотень кілограмів загиблої риби — мізерна втрата в порівнянні із загальною кількістю бичка в Азовському морі, запаси якого налічують понад сто тисяч тонн. Тож замор особливо не впливає на популяцію риби.

Схожі новини