Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд закрив «справу Кернеса» щодо катування людей

  • 10.08.2018, 14:23
  • 443

Київський райсуд Полтави закрив справу щодо харківського міського голови Геннадія Кернеса і його охоронців щодо катування людей.

Таке рішення суд озвучив 10 серпня, повідомляє Українська правда.

«Закрити у зв’язку з відмовою сторони обвинувачення від підтримання обвинувачення у справі», — зачитав суддя.

Суд розцінив неявку прокурорів на дебати у справі Геннадія Кернеса та його охоронців Віталія Бліннікова й Євгена Сміцького як відмову від звинувачення.

Ухвалу можна оскаржити впродовж 7 днів із дня її проголошення.

Сам Кернес після засідання суду назвав справу сфальсифікованою, але очікує апеляції.

«Ми сьогодні зібралися, щоб почути вердикт майже 4-річної епопеї сфальсифікованої справи. Наприкінці себе некрасиво повели адвокати потерпілої сторони — в унісон із прокурорами» , — сказав харківський керівник.

«Для неявки повинна бути вагома причина …», — додав він.

Ясна річ, що буде апеляція. І я думаю, що ми теж будемо дивитися з точки зору всього тексту. Тоді буде зрозуміло, чи задоволені ми (рішенням)", — повідомив Кернес.

Він також заявив, що очікував виправдувального вироку.

На початку липня суд у справі Кернеса та його охоронців переносив дебати, бо жоден із 19 заявлених прокурорів не може приїхати до суду. Раніше на засідання не приходили свідки.

25 січня 2014 року у Харкові напали на учасників ходи на підтримку Євромайдану.

Того ж дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО «Батьківщина») заявив про викрадення двох активістів Євромайдану — Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова «після того, як вони знімали номери автомобілів «друзів Кернеса» біля готелю «Національ».

Пізніше відділ зі зв'язків із громадськістю ГУ МВС у Харківській області заявив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася.

2 березня 2015 року Кернесу повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 ККУ (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 127 (катування), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) та про завершення досудового розслідування.

26 березня 2015 року Генеральна прокуратура передала до суду звинувачувальний акт у кримінальному провадженні щодо Кернеса та двох його охоронців.

Згодом розгляд «справи Кернеса» перенесли з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

У листопаді 2016 року керівник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк говорив, що екс-голова Харківської ОДА Михайло Добкін і мер Харкова Геннадій Кернес не фігурують у справі про побиття активістів харківського Євромайдану, а збирати «Антимайдан» — не злочин.

Схожі новини