Передплата 2024 «Добрий господар»

«Нафтусею» будемо лікуватися за… гроші

Денний абонемент на користування бюветом мінеральних вод буде коштувати 10,5 гривні.

У Трускавці, яке славиться лікувальними мінеральними водами, зокрема «Нафтусею» відбудеться покращення сервісу для оздоровчих туристів. ПрАТ «Трускавецькурорт» (на його балансі — бювети мінеральних вод та кілька санаторіїв, медцентрів) оголосило про запуск нової концепції розвитку міста-«Нафтусі». Концепцію обговорюють з громадськими активістами міста. Одним з перших пунктів покращень — надати Трускавцю статус курорту державного значення, над цим «Трускавецькурорт» активно працює з міською владою. У планах — реанімація одного із депресивних мікрорайонів, де з 2005 року «законсервувалося» десяток довгобудів.

«Верхня частина курортного міста захаращена, недоглянута, — сказав на прес-конференції генеральний директор ПрАТ «Трускавецькурорт"Андріан Драновський. — У Трускавці є чимало проблемних довгобудів, які псують імідж туристичного міста. Їх треба відновити, щоб мікрорайон був ефективним, а не мертвим. Тож яке зараз маємо обличчя курорту?».

Та одна з ключових реформ, яка викличе неоднозначну реакцію серед трускавчан та відпочивальників курорту — запровадження платного входу до бювету мінеральних вод. Андріан Драновський не уточнив часових рамок. Сказав лише те, що за «Нафтусю» доведеться платити вже найближчим часом (не виключено, що вже цього року). Денний абонемент на користування мінеральними водами — 10,50 грн. Пан Андріан каже, це недорого, мовляв у Моршині і Миргороді тариф становить аж 15 гривень, там послуги платні уже десять років. Нагадаємо, така ідея мусолиться кілька років. У бюветі навіть встановили спеціальне обладнання, та під тиском громадськості від цього відмовилися. Але це поки що. Керівництво «Трускавецькурорту» нарікає, що деякі місцеві оздоровниці та готелі заборгували їм за мінеральні води 1,4 мільйона гривень. На офіційні листи з проханням погасити борг, заклади чомусь мовчать… Місцеві санаторії, які раніше сплачували кошти за мінеральну воду, каже пан Драновський, виключили з ціни путівок вартість за користування водою. Однак їх відпочивальники все одно її п’ють.

Запитую, чи платний вхід до бювету не відлякає відпочивальників.

Андріан Драновський так не вважає і посилається на сервіс Туреччини, до якого звикли українці, які туди їздять на море. «Зараз у туристів, які їдуть до Трускавця змінилися вимоги до лікувальних послуг. У бюветі мінеральних вод має бути покращений сервіс, оновлено обладнання, зроблено ремонт, — наголошує пан Андріан. — Платний вхід у бювет — це єдина можливість забезпечити рентабельність закладу та покращити якість послуг. Кошти, виручені від реалізації води, будуть скеровані на реконструкцію та оновлення бювету. Ми пропонуємо адекватну ціну, в той час, коли у Моршині та Миргороді тариф значно вищий».

Андріан Драновський запевнив, що жителі Трускавця будуть безкоштовно пити лікувальні води із бювету. Цей пункт буде задекларований юридично. Наразі невідомо, чи трускавчани матимуть спеціальні картки, чи відвідуватимуть бювет з паспортами.

Частину грошей від платного входу у бювет скерують на те, аби запустити в роботу бювет № 2, який уже тривалий час простоює. «У 2014 році через складну економічну ситуацію, різке підвищення цін на газ та компослуги „Трускавецькурорт“ закрив санаторії „Янтар“, „Рубін“ та бювет № 2, — наголошує пан Андріан. — Бювет закрили через незадовольний стан будівлі. Її спорудили 1978 року, відтоді не ремонтували. Стічні води зруйнували споруду бювету, вона була в незадовільному технічному стані, загрожувала обвалом. Зараз ми готові ремонтувати та відкрити бювет, але на це необхідні кошти — не один десяток мільйонів гривень».

З досьє «ВЗ»

У 2017 році до Трускавця на оздоровлення приїхало 207 тисяч відпочивальників. Левова частка — жителі Західної України, зокрема Львова, Тернополя, Івано-Франківська, решту — жителі центру та сходу (Дніпра, Києва). Серед іноземців найбільше поляків. Далі у рейтингу споживачів «Нафтусі» — німці, італійці, азербайджанці.

За словами керівництва «Трускавецькурорт», зараз росіяни не їдуть до курортного Трускавця. Ще до анексії Криму їх там було плюс-мінус 6,7 тисяч у рік.

Схожі новини