Передплата 2024 «Добрий господар»

Фонд EFSE став партнером ПАТ «Кредобанк» та інвестував у гривневі облігації для МСБ

  • 08.08.2018, 16:39
  • 576

Люксембург-Львів, 6 серпня 2018 р. — Європейський Фонд Південно-Східної Європи (EFSE) надав фінансування в українській гривні, еквівалентне 10 мільйонів євро, львівському ПАТ «Кредобанк».

Фінансування включає інвестицію на суму 250 мільйонів гривень (еквівалентну 8,2 мільйона євро) в емітовані банком місцеві облігації, яка стала найбільшою інвестицією в недержавні облігації в Україні у 2018 році.

Із сильними позиціями в Західній Україні «Кредобанк» виступає провідним постачальником фінансування мікробізнесу та малих підприємств з особливим фокусом на обслуговування аграрного бізнесу. Надане EFSE фінансування дозволить банкові пропонувати фінансування малому бізнесу в місцевій валюті на довший термін, а також допоможе банкові розширити свою діяльність на національному рівні.

Голова Ради EFSE Крістоф Тіскенс сказав: «Цією дебютною інвестицією в облігації ми раді розширити нашу діяльність в Україні з новим партнером — „Кредобанком“. Продовжуючи роль успішного інвестора в місцевій валюті в Україні, ми прагнемо й надалі підтримувати економічний розвиток України та просувати принципи відповідального фінансування».

«Ми раді розпочати співпрацю з EFSE та скористатися перевагами наданого цільового фондування, яке дозволить нам розширити можливості фінансування нашого ключового сегменту малих та середніх підприємств, а також запропонувати їм необхідне довгострокове фінансування у національній валюті, — говорить Ґжеґож Шатковскі, Голова Правління ПАТ „Кредобанк“. — Також важливо відзначити, що інвестиція EFSE в облігації „Кредобанку“ є додатковим підтвердженням привабливості цього фінансового інструменту для інвесторів».

Про облігації

5-річні облігації «Кредобанку» на загальну суму 500 мільйонів гривень були зареєстровані Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України у листопаді 2017 року. Облігації були емітовані двома рівними серіями обсягом 250 мільйонів гривень кожна. Публічне розміщення облігацій серії, А розпочалося в грудні 2017 року. Пізніше, в лютому 2018 року, почалось розміщення бондів серії В, яке було повністю придбане EFSE у липні 2018 року. Облігації може придбати будь-яка фізична чи юридична особа, номінальна вартість однієї облігації складає 1000 гривень. «Кредобанк» використає кошти, отримані від емісії облігацій, на фінансування малих та середніх підприємств.

Про Європейський Фонд Південно-Східної Європи

Європейський Фонд Південно-Східної Європи (EFSE) був ініційований Німецьким банком з розвитку KfW (KfW) з фінансовою підтримкою Федерального Міністерства Економічної Співпраці та Розвитку Німеччини (BMZ) та Європейської Комісії. Його метою є заохочення економічного розвитку та процвітання у Албанії, Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Боснії та Герцеговині, Болгарії, Хорватії, колишній Югославській Республіці Македонії, Косово, Грузії, Молдові, Чорногорії, Румунії, Сербії, Україні та Туреччині. Оскільки доступ до фінансування є ключовим фактором успіху в розвитку сегменту мікро-, малих та середніх підприємств, EFSE зосереджується на допомозі місцевим фінансовим секторам у посиленні їхньої можливості забезпечити адекватне та стале фінансування. Кошти, що надаються EFSE, є довгостроковим фінансуванням та скеровується позичальникам — переважно мікро- та малим підприємствам, а також приватним домогосподарствам на покращення будинків — через місцеві партнерські кредитні установи. Інвестиційні активності EFSE підтримує структура EFSE Development Facility, яка надає партнерським кредитним установам технічну допомогу, консалтингові та тренінгові послуги для побудови операційних можливостей та професійного менеджменту.

Утворений Банком з розвитку KfW (KfW) 15 грудня 2005 року з чотирьох мульти-донорських програм під його керівництвом, EFSE є першим публічно-приватним партнерством такого типу та першим приватно керованим фондом у фінансуванні розвитку для збільшення приватного фінансування для мікро- та малих підприємств у цільовому регіоні. Капітал фонду надано донорськими агентствами, міжнародними фінансовими організаціями та приватними інституційними інвесторами, серед яких — Федеральне Міністерство Економічної Співпраці та Розвитку Німеччини (BMZ), Європейська Комісія (ЄК), уряд Албанії, ЗАТ «Кредитна підтримка малого та середнього бізнесу» — дочірня компанія Центрального банку Вірменії, Банк розвитку Австрії (Oesterreichische Entwicklungsbank, OeEB), Швейцарське агентство з розвитку та співпраці (SDC), Датське Міжнародне Агентство з розвитку (Danida), KfW як провідний інвестор, Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Фінансова компанія Нідерландів (FMO), Європейський Банк з реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський Інвестиційний Банк (ЄІБ) та Deutsche Bank.

Менеджером фондів EFSE є Hauck & Aufhauser Fund Services S.A. (Люксембург), радником — Finance in Motion GmbH (Німеччина).

Щоб отримати більше інформації про Європейський Фонд Південно-Східної Європи, відвідайте www.efse.lu

Слідкуйте за нами в Facebook www.facebook.com/EFSEfund та Twitter @efsefund

Про ПАТ «Кредобанк»

ПАТ «Кредобанк», заснований у Львові у 1990 році, є найбільшим банком Західної України та найбільшою польською інвестицією у банківську систему України, належить до групи банків іноземних банківських груп за класифікацією НБУ. Його стратегічним інвестором є найбільший банк Польщі — PKO Bank Polski S.A. Банк пропонує повний спектр послуг для роздрібних клієнтів, підприємств малого, середнього та великого бізнесу в 22-х областях України та Києві. У 2018 році агентство «Стандарт-рейтинг» підтвердило найвищий рейтинг депозитів ПАТ «Кредобанк» — ua.1 за шкалою агентства, короткостроковий кредитний рейтинг банку на найвищому рівні uaK1, а кредитний рейтинг банку за національною шкалою — на найвищому рівні uaAAA зі стабільним прогнозом. У жовтні 2017 року «Кредобанк» посів друге місце у номінації «Опора МСБ» щорічного рейтингового дослідження «Фінансовий Оскар 2017», яке проводиться діловим виданням «Бізнес». У лютому 2018 року банк отримав 1 місце премії «Prostobank Awards» в номінаціях «Іпотечні кредити для нерухомості на вторинному ринку», «Бланкові овердрафти» та «Депозити для бізнесу», у березні 2018 року — друге місце у рейтингу надійності великих роздрібних банків від журналу «Гроші» та 5 місце у рейтингу стійкості банків України від фінансового порталу «Мінфін». У квітні 2018 року банк отримав 3-тє місце в номінації «Автокредит» та «Іпотечний кредит» і 6-те місце в номінаціях «Інтернет-банкінг» та «Кредити малому і середньому бізнесу» щорічного рейтингового дослідження «50 найбільших банків України» від агентства «Фінансовий клуб».

Щоб отримати більше інформації, відвідайте: www.kredobank.com.ua