Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сусідні села готові допомогти Великій Горожанні відбудувати згорілий храм

Жителі села Великої Горожанни разом з місцевою та районною владою, депутатами, представниками Стрийської єпархії УГКЦ зберуться у п’ятницю, 10 серпня, щоб порадитися, як відбудувати зруйновану вогнем дерев’яну церкву «Введення в Храм Пресвятої Богородиці».

У грудні мало виповнитися би 220 років з часу освячення цієї духовної обителі, однієї з найбільших дерев’яних сакральних споруд у Західній Україні.

Пожежа сталася у минулу неділю. Ще о 13.30 люди приходили у цей храм, щоб взяти церковне начиння для похорону, а о 14.30 побачили, як над куполами здіймається густий чорний дим. Великогорожанці кажуть: про підпал не може бути й мови — у селі не було жодних конфліктів на релігійному ґрунті. Можливо, біда сталася через замикання електропроводки.

Вогонь знищив 80 відсотків культової споруди: залишилася лише частина обгорілих стін, вхідні двері і два невеликих куполи з п’яти. В середині все обвуглено. Припускають, що вогонь спалахнув від Царських воріт…

Думки щодо подальших дій розділилися. Одні парафіяни кажуть, що треба відтворити такий же храм з дерева, інші вважають, що варто змурувати сучасну, цегляну церкву, а в її тіло (на пам’ять) вмонтувати залишки колишньої святині. Частину коштів на відбудову можуть отримати від страхової компанії. Допомогти фінансами пообіцяли місцеві фермери. Готові докластися до відродження своєї святині самі жителі, зокрема, ті, що працюють за кордоном. Один із народних депутатів попросив голову Львівської облради Олександра Ганущина, щоб з бюджету обласної програми «Охорона і збереження культурної спадщини» виділити кошти на реконструкцію храму у Великій Горожанні. Жителі інших сіл Миколаївського району уже дзвонили краянам і запевняли, що докладуться до цієї справи і своїм коштом. За попередніми розрахунками, для відновлення церкви у Великій Горожанні треба не менше 10−15 млн. грн.

— Ми втратили частинку нашої історії, — з жалем говорить кореспонденту «Високого Замку» сільський староста Мирослав Побігушко. — Як чинити далі, порадимося з архітекторами, меценатами. Можливо, зробимо проект нової церкви у такому ж стилі, що і стара — тільки кам’яну. Все вирішуватиме громада на сході села.

Культові споруди з дерева спалахують в Україні все частіше — значною мірою, через грубе порушення правил пожежної безпеки. А також — через природну стихію (блискавки), нещасні випадки, навмисні підпали. За даними рятувальників, з 1991року по нинішній день на Львівщині загорілося 108 храмів. 28 з них вогонь знищив дотла, ще десяток церков зазнали значних пошкоджень.

Схожі новини