Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Путін передав Трампу документа з низкою пропозицій — ЗМІ

  • 08.08.2018, 08:52
  • 487

Під час зустрічі в Гельсінкі президент Р Ф Владімір Путін передав главі Білого дому Дональду Трампу документ, що містить низку пропозицій щодо взаємного роззброєння.

Про це повідомило американське видання Politico, яке стверджує, що джерелом витоку документа є російські офіційні особи, причетні до організації зустрічі.

Документ був переданий Трампу у ході двогодинних переговорів лідерів держав, що відбувалися тет-а-тет, пише видання. Документ названий «Діалог з проблеми контролю над озброєннями».

Згідно з текстом документа, Москва висловила готовність до нормалізації відносин двох країн у сфері контролю над озброєннями. Зокрема, у переліку пропозицій міститься ідея про продовження на 5 років договору про Стратегічні наступальні озброєння (СНО-III), що обмежує розмір ядерних арсеналів. Цей договір, підписаний Дмітрієм Медведєвим і Бараком Обамою в 2010 році, розрахований на десять років з можливим продовженням ще на п'ять років за взаємною домовленістю. Він обмежує кількість розгорнутих ядерних зарядів і носіїв ядерної зброї.

Також у переданому Путіним Трампу переліку пропозицій міститься ідея про підписання нового договору, що обмежує розміщення озброєння в космосі.

У документі передбачається створення механізму консультацій, які передбачають проведення переговорів у форматі «2+2» між главами оборонних і зовнішньополітичних відомств Росії та США.

Крім того, Кремль представив ініціативу про початок експертних консультацій для виявлення «дестабілізуючих видів зброї і врахування їх в механізмі контролю над озброєннями».

У Білому домі відмовилися підтвердити або спростувати достовірність документа. Представник Ради національної безпеки Гарретт Маркіз заявив, що Трамп не отримував ніяких пропозицій від Путіна в письмовому вигляді.

Зустріч між президентами Дональдом Трампом та Владіміром Путіним відбулася у Гельсінкі 16 липня. На прес-конференції Трамп жодного разу не згадав про Україну. Путін заявив, що США вважають незаконною анексію Криму, та закликав Вашингтон тиснути на Київ для виконання Мінських угод.

Пізніше стало відомо, що у Гельсінкі Путін запропонував провести референдум на окупованому Росією Донбасі. В Білому домі заявили, що не підтримують цю ідею.

Схожі новини