Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські політики та олігархи переводили на рахунок Манафорта на Кіпрі мільйони доларів, — ЗМІ

  • 07.08.2018, 10:13
  • 685

Колишній партнер Пола Манафорта Рік Гейтс на суді заявив, що українські клієнти Манафорта — Ахметов, Льовочкін, Тігіпко, Клюєв, Колесніков — заплатили мільйони доларів шляхом переведення коштів із рахунків на Кіпрі на рахунки Манафорта, теж на Кіпрі.

Про це він сказав під час засідання суду у справі про податкові злочини Манафорта, повідомляє Українська правда з посиланням на The Washington Post.

Гейтс також визнав, що вони з Манафортом відкривали рахунки в офшорних юрисдикціях, зокрема, на Кіпрі, не повідомляючи про це владу США.

Водночас колишній партнер Манафорта підтвердив, що вони усвідомлювали, що порушували закон.

Крім цього, Гейтс зізнався, що скористався доступом до закордонних рахунків і з допомогою фіктивних угод присвоїв кілька сотень тисяч доларів.

Перед цим він заявив, що допомагав Манафорту подавати неправдиві податкові декларації.

Ранніше бухгалтер екс-глави передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Синтія Лапорта визнала, що офіс Манафорта займався фальсифікацією звітних фінансових документів для зменшення виплати податків та отримання вигідних кредитів.

Як повідомлялось, політтехнолог Пол Манафорт офіційно задекларував 14 мільйонів доларів доходів за 2010−2014 роки. Однак згідно з документами обвинувачення, в Україні він заробив 60 мільйонів доларів.

31 липня в США почався суд над Манафортом, якого звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Раніше слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з «Партією регіонів» і «Опозиційним блоком».

Також спецпрокурор ФБР Роберт Мюллер оприлюднив список 35 потенційних свідків у справі.

30 жовтня 2017 року Манафорту і його партнеру Річарду Гейтсу було оприлюднено звинувачення з 12 пунктів.

У червні 2018-го суд наказав спецпрокурору Мюллеру назвати всіх осіб і організації, які залучалися до лобістської діяльності Пола Манафорта в інтересах «Партії регіонів», яка здійснювалася без реєстрації в якості іноземного агента, як того вимагає законодавство США.

Крім того Манафорт після Помаранчевої революції радив олігархові Ринату Ахметову змінити лідера Партії регіонів Януковича.

Схожі новини