Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Абетку Федорова» цінністю у $ 1 млн зберігають у Гарварді

  • 06.08.2018, 17:39
  • 932

Американський Гарвардський Університет має одне з найбільших у світі зібрань української літератури.

Тут є першодруки «Нового завіту», «Острозької Біблії», «Абетки Федорова», «Кобзаря», оригінали документів доби Івана Мазепи, пише ukrainian.voanews.

«У Бібліотеці Гоутон зберігаються такі цінні книжки, як першодруки Івана Федорова. Скажімо, „Буквар“ — це дуже цінна книга, ні одного примірника якого немає навіть в Україні. „Острозька Біблія“, „Псалтир“, „Кобзар“ Шевченка 1840 року, першодрук „Енеїди“ Котляревського, рукопис Сковороди, маємо першодрук, оригінал книги Куліша, видання Києво-Печерської Лаври, грамоти Івана Мазепи», — повідомила науковець університету, бібліограф українських колекцій Ольга Алексич.

«Буквар», або як його ще називають, «Абетку» видав Іван Федоров 1574 року у Львові. Нині її оцінюють у $ 1 млн.

«Звичайно, її вартість безцінна, так як іншого примірника немає. Але напевне ми можемо говорити про розмір у мільйон доларів», — вважає Ольга Алексич.

Українські книжки у Гарварді почали збирати на початку ХХ ст. Здебільшого це були подарунки колекціонерів. І лише із створенням при Гарварді Українського наукового інституту понад 50 років тому літературу з України почали закуповувати систематично.

У Гарварді є кілька бюджетів на українську книгу. Англомовні книжки про Україну друкує та закуповує здебільшого Український інститут. Україномовні книжки й журнали — це прерогатива Гарвардської бібліотеки Вайденер.
Книжки, видані в Україні, відбирають за кількома принципами: пропозиції від спеціалізованих компаній-посередників за відповідною угодою, за рецензіями експертів та спеціальні замовлення викладачів Гарварду. Обирають за темами, не авторами, розповідає Ольга Алексич.

Спектр жанру дуже широкий — наукова література, академічні публікації, популярна й художня література, спогади, мемуари і навіть українські фільми.

«На сьогодні купуємо з України, які були видрукувані в Україні, приблизно 1,5−2 тисячі книг та журналів щороку. Ми використовуємо до 100 і більше тисяч доларів на рік на закупівлю української книги», — каже Ольга Алексич. Паралельно бібліотека рідкісних книжок Гоутон виділяє кошти на придбання стародавніх видань.