Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні на єврономерах їздить кожне 10-те авто — ЗМІ

  • 06.08.2018, 16:16
  • 482

У 2017 році кількість транспортних засобів на «євробляхах» в Україні досягло частки 10% від загального розміру легкового автомобільного парку країни.

Про це повідомляє проект Opendatabot.

«За даними Мінінфраструктури, в 2017 році в Україні було зареєстровано 6,9 млн легкових автомобілів. Минулого року частка автомобілів з іноземною реєстрацією склала 10% від загальної кількості легковиків», — йдеться в публікації.

Разом з тим, наголошується, що точну цифру, скільки ж в країні перебуває автомобілів на єврономерах, визначити складно. Справа в тому, що частина транзитних «євроблях» конвертується в автомобілі, які знаходяться в режимі «тимчасового ввезення». Ще якийсь відсоток транзитних машин залишається в Україні з порушеннями термінів.

Крім того, деякі машини постійно курсують за кордон і назад, особливо в прикордонних регіонах (їх називають «пересічниками»).
Машини з іноземною реєстрацією в'їжджають в Україну в двох митних режимах: транзит і тимчасове ввезення. Перший дозволяє автомобілю перебувати тут не більше 5 днів, або й0-ти — якщо водій повертатиметься через інший пропускний пункт. Другий дає можливість експлуатувати авто без сплати митних зборів протягом 1 року.

За даними Державної фіскальної служби, в режимі транзиту в 2016 році в Україну в'їхали 127,5 тис авто. У 2017 році ця цифра зросла майже в 2 рази — до 212 тис.

За перші шість місяців 2018 року обсяги транзиту авто з іноземною реєстрацією перевищили показники всього 2016 року і склали 152,4 тис од.
При цьому 57,9 тис «транзитних» автомобілів знаходяться в країні з порушеннями терміну.

Найбільше в'їжджає в Україну машин з польською реєстрацією, потім йдуть Литва, Німеччина, Болгарія і Чехія.

Схожі новини