Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна очікує на рекордний врожай кукурудзи, а також збільшення продажів у Китай

  • 04.08.2018, 20:51
  • 617

Згідно з прогнозами експертів, цьогоріч урожай кукурудзи в Україні може досягти рекордних 27−28 млн. тонн, а продажі українського зерна в Китай можуть збільшитися на 10% через торгівельну війну між Вашингтоном і Пекіном.

Про це інформує «Пропозиція» з посиланням на прес-службу Мінагрополітики.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартінюк повідомив, що з вересня 2017-го по серпень 2018 року Україна продала в Китай 2,6 млн. тонн кукурудзи. Загальний обсяг експорту кукурудзи становив за цей час 16,6 млн. тонн.

«Кукурудза — традиційно в Китай. Ми можемо збільшити експорт до Китаю на рівні до 10% «, — сказав заступник міністра.

Також він зауважив, що погодні умови були сприятливими для пізніх зернових та вирощування кормів, тому можуть компенсувати зниження врожаю зерна в 2018 році.

«У нас однозначно, внаслідок погодних умов, буде мінус в озимих культурах — починаючи від ріпаку і закінчуючи озимою пшеницею. Стан пізніх культур — таких, як соя та кукурудза — прекрасний, і якщо не буде якихось екстремальних погодних катаклізмів, вони дадуть приріст порівняно із минулим роком «, — сказав Мартинюк.

За словами Мартинюка, цьогоріч Україна може зібрати не менше ніж 60 млн. тонн зерна порівняно з 61,3 млн. тонн торік.

«Цьогоріч погода була сприятливою для врожаю соняшнику, і Україна, найбільший в світі експортер соняшникової олії, ймовірно, збере 13,3 млн. тонн соняшнику. Це буде другий за величиною врожай з 1991 року «, — сказав Мартинюк.

Водночас, останні дощі в більшості регіонів України частково вплинули на якість пшениці, сказав Мартінюк, додавши, що поки занадто рано прогнозувати, скільки буде зібрано продовольчої пшениці.

«У центральній і західній частинах України майже вся пшениця збирається фуражного класу, в той же час в півдні немає проблем з якістю, а частина регіонів встигла збирати пшеницю до дощів», — сказав він.

Мартинюк вважає, що Україна, швидше за все, збереже експорт зерна на рівні минулого сезону (це близько 40 млн. тонн).

Схожі новини