Передплата 2024 ВЗ

Патріарх Філарет назвав пропагандою інформацію про захоплення Лавр УПЦ (МП)

  • 04.08.2018, 18:34
  • 385

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявляє, що після отримання Томосу про автокефалію української православної церкви в Україні «ніякого насилля до церковного майна» не буде, повідомило «Радіо Свобода».

«Насилля ніякого не буде, і не вірте цій пропаганді, що в Україні буде релігійна боротьба, захоплення храмів, нічого цього не буде… а буде законний перехід тих, хто хочуть. Не хочуть — залишайтесь в російській церкві. Але називайтесь російською церквою», — сказав Філарет.

Також він особисто прокоментував публікації у ЗМІ «про захоплення Лаври».

«Вона буде належати українській церкві, але добровільно. Без насилля. Як це буде проходити — покаже майбутнє. Наша тверда позиція — ніякого насилля щодо однієї і до другої Лаври, і не тільки до Лаври, а й взагалі до церковного майна», — додав він.

Філарет висловив сподівання, що наприкінці серпня або на початку вересня на засіданні священного Синоду Константинопольського патріархату буде ухвалено рішення про надання Томосу про автокефалію української православної церкви.

Під час розмови із журналістами Філарет зазначив, що раніше єпископи трьох церков (УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, а також УПЦ (МП) подати прохання про надання Томосу про автокефалію української православної церкви.

Раніше низка насамперед російських, а також деякі українські ЗМІ, повідомляли, що патріарх Філарет начебто погрожував забрати Києво-Печерську Лавру в УПЦ (МП).

Зокрема, українські та російські медіа вийшли із заголовками про «відібране майно» і «нерухомість» після інтерв’ю патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета телеканалу «Прямий». У відповідь на запитання журналіста про власність Московського патріархату в Україні патріарх УПЦ (КП) Філарет заявив, що ніякої власності Московський патріархат в Україні не має, адже це нерухоме майно належить державі.

Окрім того, народний депутат України, а раніше громадянин РФ, Вадим Новинський в інтерв’ю LB.ua заявив, що «за храми почнеться громадянська війна» після надання автокефалії українській церкві. Новинський лякав тим, що «війна за храми буде в кожному місті, в кожному селі», називаючи при цьому представників УПЦ (КП) «бандитами і загарбниками». Крім цього, нардеп заявив, що має намір особисто «захищати» церкви.