Передплата 2024 ВЗ

Російська шпигунка понад 10 років працювала у посольстві США в Москві, — The Guardian

  • 03.08.2018, 11:37
  • 461

Детективи контррозвідки США виявили, що громадянка Росії, яку підозрюють у шпигунстві, понад 10 років працювала в американському посольстві в Москві.

Про це повідомляє видання The Guardian з посиланням на власні джерела.

Росіянку найняли представники секретної служби США і, ймовірно, у неї був доступ до інтранету служби та електронної поштової системи. Це означає, що вона потенційно могла бачити конфіденційні матеріали, зокрема порядок денний президента та віце-президента.

Жінка роками працювала у Секретній службі, перш ніж потрапити під підозру в 2016 році під час рутинної перевірки безпеки, проведеної двома слідчими з Управління регіональної безпеки Держдепартаменту США (RSO).

Агенти встановили, що у неї були регулярні і несанкціоновані зустрічі з членами ФСБ. У RSO висловили своє занепокоєння ситуацією у січні 2017 року, але Секретна служба так і не запустила повномасштабного розслідування. Замість цього, її без зайвого галасу звільнили минулого літа.

«Секретна служба намагається приховати несанкціонований доступ до системи, звільнивши її. Шкоди вже було завдано, але вище керівництво Секретної служби не проводило жодних внутрішніх розслідувань для оцінки збитків і щоб переконатися, що вона не завербувала інших співробітників», — розповіло джерело видання.

Відповідаючи на запитання щодо цієї жінки, Секретна служба спробувала применшити значення її ролі. Але у відомстві не заперечили, що вона була ідентифікована як потенційна шпигунка.

«Секретна служба США визнає, що всі іноземні громадяни, які надають послуги з метою сприяння нашій місії, адміністративні або інші, можуть підпадати під вплив іноземної розвідки», — йдеться у заяві служби.

Схожі новини