Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На вокзалах нарешті з’являться відеокамери?

Прокурори наголошують: більшість злочинів на території приміського й головного залізничних вокзалів залишаються нерозкритими

Прокуратура у Львівській області проаналізувала рівень злочинності у районі приміського та головного залізничних вокзалів. ЗМІ не раз писали про той безлад, який там твориться. Однак керівництво вокзалу на будь-які зауваження не реагувало… За останні шість місяців на цих вокзалах скоєно 117 крадіжок, 4 грабежі, 8 шахрайств та низка інших злочинів. Водночас на вулиці Чернівецькій та площі Двірцевій, що поблизу вокзалів, зафіксовано 149 крадіжок, 2 грабежі, 8 шахрайств та одне умисне вбивство.

Прокурори з’ясували, правопорушення на цій території залишаються нерозкритими через те, що на приміському залізничному вокзалі відсутні камери відеоспостереження, а на головному якість такої відеозйомки є дуже низькою. І ось нарешті під тиском прокурорів керівництво двірця задумалося над цим питанням …

«Із вказаної кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень до суду скеровано лише вісім, що свідчить про вкрай низький відсоток розкриття, — повідомляє обласна прокуратура. — Наявність спеціальної відеоапаратури дасть змогу швидко розкривати злочини, притягувати винних до відповідальності, а також упереджувати вчинення таких видів злочинів, як грабежі, розбої, крадіжки, злочини проти життя та здоров’я».

«Залізничні вокзали приймають поїзди міжнародного сполучення, а пасажири, що прибувають до Львова у туристичних цілях, часто стають об’єктами посягань осіб без постійного місця проживання, зокрема, ромської національності. Під час розслідування цих злочинів є необхідність в оперативному отриманні відео із камер спостереження задля встановлення причетних до злочину. Тривале розслідування призводить до від’їзду потерпілих та втрати доказів. Такі прикрі епізоди формують негативний імідж як Львова, так і держави загалом», — коментує ситуацію керівник Львівської місцевої прокуратури № 2 Сергій Янчишин.

Речниця прокуратури у Львівській області Юлія Шевченко повідомила: «Днями отримали відповідь від в.о. начальника вокзалу. Цитую найважливіше: «Безперечно, керівництво вокзалу розуміє необхідність впровадження новітніх інтелектуальних систем відеоспостереження на базі новітнього обладнання та програмного забезпечення, враховуючи сучасні умови та аналізуючи специфіку обслуговування пасажирів на вокзалі, а також з метою запобігання та зменшення рівня ризиків чи загроз. У зв’язку з цим планується здійснити технічне переоснащення системи відеонагляду головного вокзалу (м. Львів, пл. Двірцева, 1) з заміною обладнання та додатково оснастити обладнанням відеоспостереження територію та об’єкти приміського вокзалу (м. Львів, вул. Городоцька, 112)».

Також у ПАТ «Укрзалізниця» додали: «Щодо встановлення відеоспостереження на вул. Чернівецькій та пл. Двірцевій, зазначимо, що на цих ділянках відсутні об’єкти вокзалу, тому вокзал станції Львів не може виступати замовником робіт. У процесі виготовлення проектно-кошторисної документації встановлено, що вище згадані роботи повинні виконуватись спеціалізованим підрядником та потребують значних капіталовкладень, відповідно, не можуть бути проведені у найближчий період».

Схожі новини