Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці не втомлюються чекати на нових лідерів

І з нових партій, і з фронту їх виглядають.

Відомий вислів про вогонь, воду і зоряне небо на український лад можна перефразувати так: «Спостерігати за цими трьома речами українці можуть безкінечно довго. А чекати нових лідерів — ще довше». Від виборів до виборів попит на «свіжі обличчя» лише зростає. Це засвідчує і соціологія. Як показали результати всеукраїнського опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Центром Разумкова, за останні п'ять років тих, хто покладає сподівання на нових лідерів, побільшало на 13%.

Що без нової лідерської крові Україні — нікуди, вважають 62 відсотки опитаних. Тоді як 2013-го таких було 49 відсотків. «Достатньо тих лідерів, що є» — цей варіант відповіді обрав кожен четвертий.

В якому середовищі шукати нові обличчя? Понад 33 відсотки українців вважають, таких «поводирів» можуть виплекати лише нові політичні сили. Але і старі «міхи» списувати не поспішають. Майже 30 відсотків опитаних переконані, що нових лідерів можна знайти й у бувалих партіях - серед тих, хто не був на перших партійних ролях. 28 відсотків українців приглядаються до громадських організацій, кожен четвертий — до представників «гуманітарної чи технічної інтелігенції». Новими лідерами можуть стати учасники АТО чи волонтери, які допомагають фронту — так вважає кожен третій.

А ось бізнесмени не особливо котируються. Нових лідерів з великого бізнесу «виглядає» лише п'ять відсотків українців, з малого та середнього — дев'ять.

Схожі новини