Передплата 2024 ВЗ

Католицька церква змінила вчення та назвала смертну кару неприйнятною

  • 02.08.2018, 18:17
  • 575

«Смертна кара … це напад на недоторканність та гідність людини».

Католицька церква офіційно змінила своє вчення, щоб оголосити смертну кару неприпустимою за будь-яких обставин. Про це повідомляє Reuters.

Протягом століть католицька церква дозволяла смертну кару в окремих випадках, однак ситуація почала змінюватися за Папи Івана Павла І І, який помер 2005 року. У четвер, 2 серпня, Ватикан повідомив про зміну катехізису католицької церкви, щоб відобразити тотальне неприйняття смертної кари Папою Франциском.

Згідно з новим положенням катехізису, «смертна кара є неприйнятною, оскільки це напад на недоторканність та гідність людини».

Тепер, згідно з вченням, церква наполегливо працюватиме над скасуванням смертної кари в усьому світі.

Очікується, що нове положення натрапить на жорстку опозицію у Сполучених Штатах, де застосовується смертна кара і де багато вірних її підтримують.

До слова, страта скасована у усіх країна Європи, зокрема, в Україні. Натомість у Білорусі вона бережена законодавчо і часто використовується на виконання судових вироків. У РФ смертна кара є в законодавстві, але не використовується майже 20 років.

Згідно з даними правозахисників Amnesty International, у 2017 році 53 країни засудили в’язнів до найвищої форми покарання — страти. Утім правозахисники стверджували, що кількість смертних кар у світі зменшилася.

Повідомлялося, що 84% усіх страт в 2017 році відбулись на Близькому Сході, зокрема в Ірані, Саудівській Аравії, Іраку та Пакистані. Також страту, як форму покарання відновили Бахрейн, Йорданія, Кувейт та Об'єднані Арабські Емірати.

За даними ООН у 2017 році більшість смертних вироків у світі припадає на чотири країни: Китай, Іран, Саудівська Аравія та Ірак.

Схожі новини