Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Жінка може носити бурку в приватних помешканнях, а не публічно»

У Данії набув чинності закон про «закриті обличчя»

Новий закон передбачає заборону носіння бурок, нікабів, а також шапок, капелюхів, масок, шоломів, хусток та… штучних борід, що закривають більшу частину обличчя.

— Людина не може з’являтися закритою у громадських місцях — на вулиці або у громадському транспорті, оскільки не можливо побачити вираз її обличчя. Це важливо, до прикладу, для поліцейських патрулів, — пояснює Бенні Оккенхольд, заступник головного коменданта данської міліції.

На питання репортера, де жінки зможуть носити паранджу, не порушуючи закон, Оккенхольд відповів, що в «приватних помешкання або в авто».

— Крім того, — додав він, — під час релігійних церемоній, відвідування місць поклоніння. Там жінка може вдягати бурку, нікаб, паранджу чи хустку. Проте наголошую, що, подорожуючи у такі місця громадським транспортом, ви повинні дотримуватися цієї заборони".

За порушення закону передбачено штраф у розмірі тисячі данських крон (близько 130 євро).

Мешканці Копенгагена вийшли на вулиці, щоб висловити протест проти таких, на їхню думку, нетолерантних законів. Сотні демонстрантів спеціально закривали свої обличчя банданами, бурками та нікабами.

— Я протестую, бо вважаю, що це немудрий закон, але, попри це, він щойно набув чинності. Я сьогодні тут, щоб показати солідарність з жінками, які піддаються дискримінації, — заявила одна з жінок-учасниць демонстрації.

Схожі новини