Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Нафтогаз» каже, що Київ почав переговори про мирову

  • 02.08.2018, 13:19
  • 333

НАК «Нафтогаз України» заявляє, що вітає рішення Київської адміністрації розпочати переговори про мирову угоду, за якою КП «Київтеплоенерго» прийме борги «Київенерго».

Про це повідомляє прес-служба «Нафтогазу».

«Укладання мирової угоди дозволить поновити забезпечення роботи київських об’єктів теплогенерації», — йдеться в повідомленні.

У «Нафтогазі» додали, що ціна газу, який КМДА придбала на вільному ринку для забезпечення роботи ТЕЦ, вища навіть за комерційну ціну «Нафтогазу» для промислових підприємств.

У компанії відзначили, що Київ купив газ у компанії «Укрнафтобуріння» по 10,2 тисячі гривень за тис куб. м з ПДВ.

«Натомість, вартість газу для виробників тепла для населення, який „Нафтогаз“ продає за пільговою ціною на умовах, встановлених урядом, становить 5,93 тисячі гривень за тисячу куб. м з ПДВ, а для комерційних споживачів за умови передоплати — 10,13 тисячі гривень за тисячу куб. м з ПДВ», — йдеться в повідомленні прес-служби.

У «Нафтогазі» наголосили, що укладання мирової угоди дозволить підприємству отримувати газ за пільговою ціною.

«„Нафтогаз“ ще раз підтверджує свою готовність розпочати негайно і в повному обсязі постачання газу новоствореному КП „Київтеплоенерго“ одразу після підписання договору з КМДА на умовах, визначених законодавством. Компанія наголошує на тому, що перетворення киян у заручників політичних амбіцій є неприпустимим», — підсумували у прес-службі.

Водночас, як повідомили «Українській правді» у Київській адміністрації, на жодну мирову вони ще не погодилися.

«Зараз тривають переговори на рівні Кабміну, „Нафтогазу“, КМДА та „Київенерго“, тому що „Київенерго“ досі вважається боржником „Нафтогазу“. Ми зараз напрацьовуємо дорожню карту, алгоритм, як будуть погашатися ці борги — як буде погашатися тіло боргу і яка доля чекає на 1,2 мільярда штрафних санкцій, нарахованих „Київенерго“», — сказала прес-секретар заступника голови КМДА Петра Пантелєєва Юлія Грамотна.

Вона також відзначила, що переговори почалися ще 2 місяці тому і тривають досі.

«Також тривають суди. Суд перенесли на 10 вересня», — сказала Грамотна.

Вона пояснила рішення про закупівлю газу у комерційної компанії необхідністю забезпечити Київ електроенергією.

«Суди можуть затягнутися. Нам треба місто готувати до опалювального сезону. Наразі ми вирішили витання забезпечення газом ТЕЦ-5. За умови відключення ТЕЦ на киян чекали би графіки відключення електроенергії. Але це питання вдалося вирішити — ми уклали договір з „УНБ“ („Укрнафтобуріння“ — ред.) на 1 місяць на постачання 18 мільйонів кубометрів», — сказала представник КМДА.

Вона підкреслила, що вартість цього газу вища за ту, по якій за спецобов'язками від Кабміну купувало «Київенерго» у «Нафтогазу», але водночас ця ціна нижча за ринкову ціну «Нафтогазу».

Грамотна додала, що Київ очікує, що вирішити питання сплати боргу і укласти договір з «Нафтогазом» вдасться до 1 вересня.

Як повідомлялося раніше, з 1 серпня останні комунальні енергооб’єкти, що перебували в управлінні «Київенерго», перейшли місту, оскільки у травні 2018 року закінчився термін дії відповідної угоди з «Київенерго».

З серпня функція теплопостачання міста передана КП «Київтеплоенерго».

Наразі НАК «Нафтогаз України» відмовляється підписувати контракт з КП «Київтеплоенерго» через невирішену ситуацію з боргами за газ. Через це кияни довгий час сидять без гарячої води. Під загрозою опинилося і теплозабезпечення столиці загалом.

У червні мер столиці Віталій Кличко заявив, що Київ не планує сплачувати НАК «Нафтогаз» штрафи приватної компанії «Київенерго», сума яких разом з пенею становить близько 1,2 млрд гривень.

«Київтеплоенерго» звернулося до Господарського суду Києва із позовом до «Нафтогазу» про визнання укладеними договорів про постачання газу.

А «Нафтогаз» подав зустрічний позов.

Схожі новини