Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко підписав закон про правовий статус зниклих безвісти

  • 01.08.2018, 18:56
  • 460

Президент України Петро Порошенко підписав закон про правовий статус осіб, зниклих безвісти. Очікується, що він забезпечить регулювання відносин, пов’язаних із встановленням та обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їх родичів.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Документ спрямований на імплементацію міжнародних договорів із міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини щодо захисту осіб, зниклих безвісти, та їхніх родичів, учасницею яких є Україна.

У законі визначені основні повноваження та завдання Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, що є постійно діючим дорадчо-консультативним органом при Кабінеті міністрів, а саме порядок її утворення, перелік органів, представники яких включаються до Комісії.

Законом також створюється Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти — електронна база даних, що міститиме відомості про осіб, зниклих безвісти, інформацію про невпізнані останки, а також про наявність чи відсутність рішення суду про визнання розшукуваних осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими. Документом визначено структуру Реєстру, порядок внесення відомостей та надання інформації з нього тощо.

«Реалізація положень закону дозволить належним чином врегулювати правовий статус осіб, зниклих безвісти, забезпечити належний правовий захист таких осіб та їхніх родичів, а також врегулювати питання їх розшуку у відповідності до стандартів міжнародного гуманітарного права, міжнародного права прав людини та рекомендацій Ради Європи», — підкреслюється в повідомленні.

Документ набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Схожі новини