Передплата 2024 ВЗ

На факультеті журналістики встановили рекорд: 30 осіб на місце!

За підсумками поданих заяв в університет імені Івана Франка «журналісти» обійшли юристів і міжнародників.

Попри те, що прийом документів від абітурієнтів, які вступають у вищі навчальні заклади у місті Лева ще триває, деякі вузи вже можуть похвалитися рекордною кількістю поданих заяв. До таких належить факультет журналістики Національного університету імені Івана Франка. У те, що на одне місце на цей престижний факультет претендує близько 30 осіб, журналіст «ВЗ» не могла повірити. Тому попросила підтвердити або спростувати цю інформацію декана факультету журналістики, професора Івана Крупського.

— Так, це правда, — сказав Іван Васильович. — Навіть більше виходить. На наш факультет подано понад 1600 заяв від абітурієнтів, а приймаємо 150 осіб. Це ліцензійний обсяг. З них маємо 50 бюджетних місць, решта — контракт. Усі абітурієнти подають документи на бюджет. Тому і виходить на одне бюджетне місце понад 30 осіб. Одного хлопця ми вже зарахували на бюджет на основі співбесіди. Він — учасник АТО, інвалід війни ІІ групи. Такий бум цього року на нашому факультеті вперше. Торік на журналістиці бажали вчилися 900 осіб. Якщо подивитися в Інтернеті на сайті Система конкурс, то порівняно з Київським і Харківським університетами, наш факультет журналістики займає перше місце за кількістю поданих заяв. Більше тисячі не має жоден університет!

— На вашу думку, з чим це пов’язано? Ще недавно найбільший «врожай» за кількістю заяв мали юридичний і факультет міжнародних відносин

Мабуть тому, що Львів — то столиця, а вчитися у Львові на журналістиці престижно (сміється. — Г.Я.). Якщо юридичний приймає близько 500 осіб, а поданих заяв є дві тисячі, то виходить чотири абітурієнти на місце. То у кого буде більший конкурс?

Щоб порівняти кількість поданих заяв в університет імені Івана Франка з іншими вищими навчальними закладами, поцікавилася цифрами у відповідального секретаря приймальної комісії Національного університету «Львівська політехніка» Михайла Гончара.

У нашому університеті лідирує факультет «Інженерія програмного забезпечення», — розповів журналісту ВЗ" Михайло Федорович. — Я скажу про денну форму навчання. На ліцензованих 155 місць подано подано 1717 заяв. На «комп'ютерні науки» при лінцезії 450 місць подано 2031 заяву. Це сім абутурієнтів на місце. На філологію подано 1230 заяв. Тут на одне місце претендують 13 осіб. Але є факультет, на який на одне місце претендують 53 особи. Це — журналістика! Річ у тім, що у нас лише десять бюджетних місць. Якщо ж зважати на загальну кількість ліцензованих місць на цей факультет, то на одне місце претендують 17 осіб. Тобто навіть на комерційній основі факультет журналістики має надзвичайно великий конкурс. На факультеті «Правознавство» також бум — 22 абітурієнти претендують на одне місце. «Міжнародні економічні відносини» — 14 осіб на місце, а «Міжнародні відносини, суспільні комунікації» — 39 претендентів на місце.

—Але ж це ще не остаточні дані, бо абітурієнти можуть віддати перевагу іншому навчальному закладу?

—Звісно. Це результати, що були зареєстровані електронними кабінетами. Остаточні цифри будемо мати, коли вступники подадуть оригінали своїх документів.

Схожі новини