Передплата 2024 ВЗ

Давній фонтан на вулиці Коперника запрацював після 70-річної перерви

  • 01.08.2018, 13:12
  • 1 314

Після сімдесяти років знову запустили воду у фонтані «Криниця з левами», що на вулиці Коперника у Львові.

Нинішнє покоління вже не пам’ятає, що тут був фонтан. Адже у ньому з часом вода перестала текти, бо джерела замулились. Підпірна стіна обвалювалась, а скульптури, яким уже чотириста років, втратили первісний вигляд. Кам’яні леви були вирізьблені ще у XVII ст. і стояли на башті ще старої Ратуші. Після руйнації вежі на початку XIX ст. їх перенесли до криниці на вул. Коперника.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, скульптури левів за цей час покрилися біонаростами і забруднилися. Тому левів перевезли до майстерні на чистку. Роботи з очистки виконував Андрій Федоришин реставратор ПП «Оберіг Груп». «Леви були в жахливому стані, — повідомив Андрій Федоришин. — Над ними було постійно затінене середовище — зверху росли дерева, була постійна волога. Тому скульптури левів поросли мохом, лишаями. Це все потрібно було видаляти. Також деякі елементи левів були замазані міцним цементним розчином, який теж потрібно було видаляти. Ці скульптури дуже важко було демонтувати, щоб вони не пошкодилися. Для цього ми задіяли професійного спелеолога».

Зараз залишається лише замостити невеличку ділянку тротуару, який розкопали, коли підводили воду.

Фонтан буде живитися з міського водогону, а працюватиме за світлої пори доби тільки влітку. Однак воду з нього пити не бажано. На зиму його закриватимуть.

Олена ПЕТРИК

Схожі новини