Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У двигун літака, який аварійно приземлився у Борисполі, не могли залетіти птахи зі смітника, — ЛОДА

У Львівській ОДА стверджують, що у двигун літака, який аварійно приземлився у Борисполі, не могли залетіти птахи зі смітника. На полігоні тимчасового зберігання сміття поруч з аеропортом у Львові встановили спеціальні відлякувачі.

Українці, які днями летіли на відпочинок авіарейсом Львів — Шарм-ель-Шейх (Єгипет), запам’ятають цю подорож надовго. Літак авіакомпанії МАУ злетів у небо, але згодом змушений був приземлитися в аеропорту Борисполя (біля Києва). В один з двигунів повітряного судна потрапив птах. Можливо, він кружляв над стихійним сміттєзвалищем на вулиці Північній, 1, що поруч з аеропортом «Львів»,

У проблему втрутився міністр інфраструктури України Володимир Омелян — обіцяє скликати комісію і провести «розбір польотів» щодо смітника за два кілометри від міжнародного аеропорту «Львів». «Така сама проблема є і біля аеропорту „Бориспіль“. Створимо комісію і перевіримо це все, тоді перейдемо до дій», — наголосив Омелян.

«На зльоті рейсу в лівий двигун врізається зграя птахів, і літак не може набрати висоту, — написав у соцмережі один із пасажирів чартерного рейсу Анатолій Башкірцев. — Тоді пілот тремтячим голосом пропонує… „всім заспокоїтися“. Набір висоти триває з креном на один бік. Сісти неможливо, літак повний пального, і починається „найдовша дорога над Україною“ — 4,5 години літак крутиться на одному місці, спалюючи пальне і замовляючи смугу аварійної посадки в Києві. Молитви, заспокоєння стюардесами людей… Сіли в Києві. Цінуйте кожну мить життя, друзі, оскільки життя можуть перервати просто пташки».

Статистика таких аварій вражає. З 1988 по 2006 рік внаслідок зіткнень літаків із птахами в усьому світі було пошкоджено 163 літаки, загинули 194 пасажири. Найчастіше зіткнення з птахами відбуваються під час зльоту та посадки літака. У Повітряному кодексі прописані умови, на якій відстані має бути розміщено сміттєзвалище (чи станція перевантаження сміття) від летовища — не менше 15 кілометрів. У випадку Львова це лише два кілометри. Керівництво львівського аеропорту неодноразово просило владу втрутитися у ситуацію і прибрати смітник, але віз і далі там…

Телефоную по коментар до директора департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарія Романчука. Чиновник запевнив, у двигун не могли влетіти птахи із сміттєзвалища, бо нещодавно компанія, яка перевозить відходи, встановила там спеціальні відлякувачі для крилатих. «Був на місці, птахів не побачив, — каже чиновник. — Думаю, за десять днів звідти повністю вивезуть сміття (лише за два місяці вивезено 5 тисяч тонн побутових відходів). Вивозять на полігони Львівської області та України. За добу прибирають 100−150 тонн. На прибрану територію уже завозять землю і пісок».

Схожі новини