Передплата 2024 «Добрий господар»

Дві українки розповіли моторошні історії про те, як стали жертвами торгівлі людьми

  • 30.07.2018, 20:12
  • 1 300

Найчастіше шляхом насилля та обману потрапляють до Росії, Польщі, Туреччини та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Замість заробітку в полон потрапила Віра. Це сталось десять років тому, але події того вечора жінка досі пам’ятає у деталях, повідомляє ТСН.

Після багатьох років психологічної реабілітації, вона погодилась розповісти свою історію. Віру з подругою дорогою до магазину спіймали двоє невідомих. Дівчат зачинили в гаражі, наносили побої по всьому тілу і два роки змушували надавати сексуальні послуги.

«Нам було по 17−18 років. Це було в місті Васильків, на Київщині. Одного разу ми намагались втекти з подругою, але нас спіймали. Почали бити та ламати руки. Одну дівчину просто закатали у гаражі. Я втекла і відтоді наполовину інвалід», — розповіла жертва.

Ще однією постраждалою від рабства стала Тетяна. Вона залишилась сама, вагітною та з трирічним сином на руках. Не було житла та роботи. У відчаї жінка зареєструвалась в одній із соцмереж, і там виклала свою історію. Вже за кілька днів їй написала Рита — громадянка Росії, що мовляв готова їй допомогти: оплатити пологи, поселити у себе з дітьми і навіть платити 10 000 рублів за послуги покоївки.

«Я зібрала маленьку валізу речей і поїхала. Приїхала в Москву і одразу сконтактувалась з цією жінкою і вона пообіцяла мене забрати через два дні. І я в Москві без грошей з дитиною вагітною не знаючи, що робити, я звернулася в кімнату матері та дитини на Ярославському вокзалі мене там поселили і відбулись екстрені пологи», — розповіла Тетяна.

Лише через два тижні за жінкою вже з двома дітьми на руках приїхала і «Рита з інтернету».

«Вона закрила нас в будинку, забрала в мене документи. Приїжджала до нас раз в тиждень, привозила продукти нам, а на вулицю не дозволяла виходити взагалі. Вона займалась чорною магією та погрожувала мені. Ми були за містом у приватному будинку, а вона — у Москві зі своїми дітьми», — згадує жінка.

Врятуватися Тетяні допомогли сусіди. Разом із дільничним вони визволили жінку з рабства, купили квиток на потяг в Україну і навіть дали з собою невелику суму грошей. Вже рік вона вдома, та зізнається, забути московського досвіду не зможе ніколи.

В Україні за час незалежності 230 тисяч громадян ставали жертвами торгівлі людьми. Половина із них — жертви трудової експлуатації. Інші — були втягнуті в сексуальне рабство, жебрацтво і торгівлю органами.

«Торгівля людьми — це глобальний злочинний бізнес. Він настільки прибутковий, що охоплює майже весь світ. Тому Україна є і країною призначення, і країною транзиту, і країною походження саме торгівлі людьми», — розповідає Ірина Бойко, координатор роботи з протидії торгівлі людьми.

Нагадаємо, як писав «ВЗ» правоохоронці виявили 186 фактів торгівлі людьми протягом шести місяців поточного року. Потерпілими від цих злочинів визнані 156 людей: 91 жінка, 49 чоловіків, 9 неповнолітніх і 7 малолітніх дітей

Схожі новини