Передплата 2024 ВЗ

У Львові облаштують перший майданчик для збору будівельних відходів

На базі ЛКП «Львівспецкомунтранс» облаштували майданчик для негабаритних відходів

На території ЛКП «ТФ"Львівспецкомунтранс» (вул. Жовківська, 18) з 1 серпня функціонуватиме перший у Львові майданчик для збору негабаритних дрібних будівельних відходів та вторсировини. Протягом трьох місяців підприємство прийматиме безкоштовно: дерев’яні відходи, меблі, побутову техніку, шину, полімери, скло, папір та метал.

Опісля вказаного терміну запровадять плату, розмір якої визначатимуть в результаті оцінки попиту на дану послугу. Зібране сміття віддаватимуть на переробку чи утилізацію підприємствам, з якими будуть укладені відповідні угоди. Послуга буде доступна фізичним особам — мешканцям Львова. Одна людина матиме змогу привезти на майданчик обмежену кількість відходів, щоб унеможливити зловживання даною послугою з боку підприємств.

Облаштування такого майданчика — довгоочікувана новація. Адже проблема із утилізацією негабаритного сміття назріла років із десять тому. Усім знайома картина, коли сміттєві контейнери біля житлових будинків завалені десятками мішків будівельного сміття, поламаними меблями, старими холодильниками. Цей непотріб псує сміттєвози та сміттєві контейнери. За викидання негабаритних відходів в неналежне місце передбачена адміністративна відповідальність.

Проте, здебільшого містяни ігнорують заборони, бо зловити за руку порушника тут дуже важко. Часто люди викидають такі відходи вночі, щоб ніхто не бачив. «Робота майданчика спрямована на те, аби зменшити потрапляння негабаритних відходів та будівельних відходів в контейнери, — розповів „ВЗ“ директор ЛКП ЛьвівспецкомунтрансТарас Стефанишин. — Надаємо львів’янам місце для утилізації сміття і сподіваємося, що вони сповна користуватимуться цією послугою. Це ще один крок до того, аби зробити місто чистішим. Також це дасть змогу збільшити кількість відібраної вторсировини і зменшити кількість відходів, які потрібно вивозити з міста».

«Контейнери псуються від потрапляння негабаритного сміття, адже вони розраховані лише на 185 кілограмів ваги та на побутові відходи, а будівельні відходи важать в декілька разів біл, — розповів „ВЗ“ водій сміттєвоза Орест. — Перебираємо сміття в контейнерах, аби відсортувати негабарит. Якщо десь пропустимо, воно потрапляє до сміттєвоза. Тоді псується пресувальна плитка сміттєвоза та інші вартісні частини машини».

Якщо ініціатива з облаштування місця для збирання негабаритних та дрібних будівельних відходів виправдає себе, такі майданчики згодом відкриють і в інших районах міста.

Схожі новини