Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пожежі у Греції: серед загиблих 9-річні близнючки

Діти загинули в обіймах своїх бабусь та дідусів

Минулими вихідними у Греції відбулися перші похорони жертв небачених пожеж, які спалахнули в країні. За останніми даними, у них загинула 91 особа. Серед них є і 9-річні близнюки, на пошуки яких було кинуто зусилля рятувальників.

Однак, це, мабуть, не остаточне число жертв, бо ще 25 зниклих досі не знайдено, а дехто з поранених перебуває у критичному стані. Пошук проводять і на суші — у руїнах будівель, спалених авто, і на воді — на узбережжях Маті, Рафіна, Неос Вутеза та Кіккіно Ліманакі. Багато осіб загинули, рятуючись від вогню у морі.

За даними Брюссельського Центру епідемій і досліджень стихійних лих, грецькі пожежі були найсмертельнішими з 1900 року. Серед жертв — 9-річні близнюки Софія та Василікі Філіпполуу. Після ДНК-тестів з’ясувалося, що дівчатка разом з дідусями та бабусями були серед 26 осіб, які загинули на скелі приморського курорту Маті. «Ці люди та їхні близькі намагалися знайти порятунок, але, на жаль, їм це не вдалося. Інстинктивно відчуваючи загибель, вони обнялися», — каже керівник грецького Червоного Хруста Нікос Економікополус.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципракіс взяв на себе політичну відповідальність за цю трагедію. Влада потрапила під вал критики у зв’язку із запізнілою та недостатньо скоординованою евакуацією потерпілих. Однією з причин пожеж називають безвідповідальні і необґрунтовані дозволи на будівництво. Однак офіційних причин досі не названо. Міністр громадської безпеки Греції Ніком Тоскас вказав, однак, на спеціально сплановану операцію підпалів.


Схожі новини