Супрун розповіла, як не отруїтися грибами

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун радить відмовитися від споживання дикорослих грибів. З двох тисяч грибів, що ростуть в Україні, їстівними є не більше 500.


Фото: Mukachevo.net / Як не отруїтися грибами: поради МОЗ

Рекомендації Центру громадського здоров'я поширила на своїй сторінці в мережі Facebook Уляна Супрун.

" Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торговельний мережі
— Не купуйте гриби на стихійних ринках
— Якщо все ж таки пішли по гриби — уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки
— Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими
— Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними
— Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали
— Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
— Не куштуйте сирі гриби
— Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути
— Готуйте гриби протягом першої доби після збирання
— Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин
— Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас з'явився хоча б один із цих симптомів — терміново телефонуйте «103″. Поки їде допомога, промийте шлунок простою водою (викличте блювання), пийте багато рідини та прийміть сорбенти. А також виконуйте рекомендації оператора 103!», — написала Супрун.