Передплата 2024 «Добрий господар»

Материнська Церква розпочала процедуру надання автокефалії Українській церкві, — представник Вселенського Патріархату

  • 28.07.2018, 10:34
  • 1 036

28 липня під час урочистих заходів з нагоди відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі — України представники делегації Вселенського Патріархату повідомили, що Материнська Церква розпочала процедуру надання автокефалії Українській Православній Церкві.

Про це повідомляє телеканал «Прямий».

Митрополит Гальський Еммануїл нагадав, що відповідальність Константинопольської церкви полягає в тому, щоб не полишити чад своїх українських необороненими, напризволяще. Він сказав, що Вселенський патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, що вже повторюються понад чверть століття.

«Отже, материнська церква вже винесла ухвалу. І я хочу сказати, що це сталося 19 квітня. Розпочати процедуру для досягнення остаточної мети — надання автокефалії Українській Православній церкві. І це сталося після звернення вашого, пане президент, звернення шановної української держави, парламенту, уряду, що є наступником політичних структур Русі, тут у Києві. І тисячі українців, що поклали край розколу, розбрату, що роздирає ризу Христову і тіло Христове, розпинає Христа знову. Ми маємо об’єднати, загоїти рани і відновити соціальну тканину українського суспільства», — сказав митрополит.

Під час промови представник Вселенського Патріархату зазначив, що ми можемо знайти спосіб подолати всі негаразди, незгоди колишні, пожежі, землетруси і повені. Тепер ми маємо змогу на весь світ проголосити про те, що пастор добрий збирає своє стадо.

«Вельможний пане президент, любі брати і сестри православної віри, ми певні, що Вселенський Патріархат на вашому боці. Ви не будете сиротами. Тому що Матір-Церква знає, де вихід, не для того лише, щоб уникнути майбутніх більших негараздів, але й долучитися до вашого поступу, до вашого успіху, вашого зростання у вірі Христовій. І ми висловлюємо певну надію, що Господь наш справдить і задовольнить всі ваші мрії та потреби, у славі своїй вічній, в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Нині і повсякчас, і на віки віків ми передаємо вам, переказуємо благословення патріарха Варфоломея. І ми звертаємо до себе апостольські слова. Ми всі вітаємо один одного у Христі. Всі святі вітають вас, особливо ті, що належали до великої Вселенської церкви у Константинополі. Хай буде з вами Боже благословення Господа нашого Ісуса Христа. Амінь», — завершив промову митрополит Гальський Еммануїл.