Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко нагадав, коли Помісний Собор одностайно підтримав автокефалію української церкви

  • 28.07.2018, 09:55
  • 379

Помісний Собор одностайно підтримав автокефалію української церкви ще після проголошення незалежності України.

Про це 28 липня заявив президент України Петро Порошенко під час заходів з нагоди відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі — України, передає Українська правда.

«Собор УПЦ відбувся 1−3 листопада 1991 року, а 2 листопада 1991 його Всесвятість Варфоломій вступив на вселенський престол. … Вже за два місяці після проголошення незалежності Помісний Собор тоді ще єдиної УПЦ одностайно підтримав автокефалію, в т. ч. голосами тих єпископів, які проти неї тепер так затято боряться за наказом із Москви», — заявив Порошенко.

Президент зазначив, що Україна «відновлювала релігійне життя після десятиліть атеїстичних гонінь, (ми) плекали надію на помісну церкву — і розбудували необхідну для того організаційну структуру».

«Православна громада України — одна з найбільших у світі, і вона не може бути додатком до когось. Їй належить стати зіркою у „сузір`ї незалежних і рівних національних Церков“, яким, за словами Його Всесвятості, є Вселенська Православна Церква», — додав глава держави.

Порошенко наголосив, що Томос про автокефалію УПЦ «довершить утвердження незалежності і самостійності нашої держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир».

«Він посилить права і свободи громадян. Особливо тих, котрі зараз перебувають поза спілкуванням із вселенським православ’ям… Влада не втручатиметься у суто внутрішні церковні справи. Проте й іншим державам не дозволить цього робити», — наголосив президент.

27 липня під час зустрічі з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула до Києва, Порошенко заявив, що рішення про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви має бути ухвалене за всіма церковними процедурами і регламентами.

Нагадаємо, 27−28 липня у Києві проходять урочисті молебні та хресні ходи з нагоди 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України. Очікується, що наймасовішою буде хресна хода, організована Українською православною церквою Київського патріархату, що відбудеться 28 липня.

Крім молебнів у всіх районах столиці триватимуть святкові заходи.

Схожі новини