Передплата 2024 «Добра кухня»

В УПЦ КП заявили про замах на Патріарха Філарета

  • 28.07.2018, 08:28
  • 987

Заштатний єпископ Української православної церкви Київського патріархату Севастіан (в миру Возняк Михайло Ярославович) готувався до вчинення замаху на Патріарха Київського Філарета.

Про це йдеться в журналі засідання Священного Синоду 27 липня 2018 р. на сайті УПЦ КП.

«25 травня 2018 р. заштатний єпископ Севастіан (Возняк) разом зі своїм сином ввечері у не прийомний час в світському одязі увійшов до резиденції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та мав намір потрапити до особистих покоїв Предстоятеля, який у цей момент вечеряв у трапезній.

Почувши, що хтось пройшов коридором, з дверей кухні вийшла економ Патріархії монахиня Варвара, на яку вказаний єпископ Севастіан (Возняк) відразу напав, спрямувавши їй в обличчя сльозогінний газ із заздалегідь приготовленого балончика. Після цього батько і син втекли з місця злочину", — йдеться у повідомленні.

«Слідством, проведеним правоохоронними органами, встановлено обставини, які дають підставу стверджувати обдуманість вказаних злочинних дій та завчасне приготування до них», — зазначили в УПЦ КП.

При затриманні правоохоронними органами заштатний єпископ Севастіан (Возняк) «визнав свою участь у вказаних подіях, пояснивши свій вчинок намаганням потрапити до Патріарха на прийом, хоча він, як довголітній клірик Київської єпархії, а згодом єпископ Чернігівський і Ніжинський, добре знайомий з розпорядком прийому і знав про те, що у вечірній час без попередньої домовленості він не здійснюється».

На засіданні Священного Синоду ухвалили вважати такі дії замахом на Філарета.

Зазначається, що Возняк був звільнений від керування Чернігівською єпархією ще у 2008 році. Мотивом звільнення він вказав «особисті причини».

«Також у рішенні Шевченківського районного суду м. Києва від 20 липня 2018 р. щодо обрання запобіжного заходу Возняку М. Я. зазначено, що він перебуває у зареєстрованому шлюбі», — повідомили у церкві.

На засіданні Священного Синоду ухвалили вважати такі дії замахом на Філарета.

«Попри добровільне принесення перед Богом і Церквою чернечих обітниць, заштатний єпископ Севастіан (Возняк) протягом багатьох років цинічно порушує їх, живучи фактично як світська особа, в зареєстрованому за державним законодавством шлюбі, має дітей.

Протягом десяти років, які минули від часу звільнення за штат, жодних ознак покаяння та бажання виправлення не виявив, закоснівши у гріху та втративши зв’язок з Українською Православною Церквою Київського Патріархату", — наголосили у церкві.

«Якщо ж дехто із кліру, або ченці, що виявляться пов’язаними клятвою один з одним, або чинитимуть підступи проти єпископів, чи своїх співпричетників, нехай повністю будуть позбавлені свого „ступеня“, інших правил вказаного змісту — заштатного єпископа Севастіана (в миру Возняка Михайла Ярославовича) позбавити священного сану», — йдеться в ухвалі Священного Синоду.

Українська правда

Схожі новини