Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дієтологи назвали найкорисніші макарони

  • 27.07.2018, 17:40
  • 4 709

Дієтологи наголошують: для того, щоб макарони приносили реальну користь здоров’ю, необхідно поєднувати їх з правильними інгредієнтами, а також дотримуватися розміру порцій.

Про це повідомляє «Портал про здоров’я».

Цільнозернові макаронні вироби входять до складу середземноморської дієти, яку лікарі і дієтологи рекомендують для контролю за масою тіла і для зниження ризику цукрового діабету 2-го типу. Але ключове слово тут — цільнозернові. Експерти відзначають, що багато видів макаронних виробів є джерелом порожніх вуглеводів, тобто, їх поживна цінність програє великої кількості калорій.

Тим не менш, Американська асоціація цукрового діабету (American Diabetes Association) назвала макарони частиною здорової дієти для осіб з цукровим діабетом. При цьому фахівці організації уточнили, що маються на увазі цільнозернові макарони, а також паста з сочевичного і бобового борошна.

Такого роду макарони, за їх словами, володіють низьким глікемічним індексом, який говорить про те, наскільки швидко з вуглеводної їжі може засвоюватися глюкоза. Вчені заявили, що продукти з низьким глікемічним індексом допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань і цукрового діабету 2-го типу.

«Тим не менш, важливо обмежити розмір порції і звести до мінімуму використання високовуглеводних і жирних соусів», — рекомендували експерти.

Також вони порадили вживати макарони разом з великою кількістю овочів або ж поєднувати їх з легкими білками (риба). Використання рослинної олії при приготуванні страви з макаронів не повинно перевищувати 2 столових ложок.

«Люди повинні заповнювати половину своєї тарілки фруктами і овочами і трохи більше чверті — вуглеводами, такими як макарони», — уточнили фахівці.