Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Зальотна» шахрайка з Київщини видурила у 12-ти львівських рестораторів 22 тисячі гривень!

Львівські поліцейські викрили 21-річну зловмисницю, мешканку Білої Церкви (Київська область), яка ошукувала власників і менеджерів кафе та ресторанів.

Як повідомила «ВЗ» начальник відділу комунікації поліції Львівської області Світлана Добровольська, схема була проста: дівчина приходила в ресторан, представлялася родичкою замовників банкетів і скасовувала попередньо замовлені ними банкети. При цьому забирала грошову заставу, яку при замовленні залишали клієнти. Таким чином упродовж червня-липня зловмисниця вчинила у Львові дванадцять епізодів таких кримінальних правопорушень. Усього їй вдалося видурити понад 22 тисячі грн.

Неймовірно, але факт: менеджери закладів громадського харчування навіть не перевіряли, чи дійсно знайома шахрайка із клієнтами, не питали її прізвища, а просто віддавали їй гроші. Не шахрайка, а якийсь кримінальний талант! «Афера століття» викрилася, коли у Франківський відділ поліції звернулася 29-річна адміністраторка одного із львівських ресторанів. Вона повідомила, що 20 червня близько 14.00 до них прийшла молода жінка і під приводом скасування замовлення на банкет заволоділа коштами в сумі 3 тисячі 364 гривень, які були залишені клієнтом як завдаток. З аналогічними заявами до правоохоронців протягом червня-липня звернулися ще більше десяти власників та менеджерів закладів громадського харчування, які стали жертвами аферистки. Зловмисниця видурила у них суми від однієї тисячі до майже 10 тисяч гривень.

Працівники поліції встановили, що жителька Білої Церкви, причетна до вчинення злочинів, раніше неодноразово була судима за шахрайство. Зловмисниці повідомлено про підозру у скоєнні правопорушень за ч.2 ст. 190 Кримінального кодексу України («заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), вчинене повторно). Максимальне покарання, передбачене статтею, — позбавлення волі на строк до трьох років. Проводиться досудове розслідування та перевірка щодо причетності зловмисниці до інших подібних злочинів.

Враховуючи обґрунтованість підозри, а також існуючі ризики ухилення цієї особи від слідства та суду, слідчий суддя Франківського райсуду Львова виніс ухвалу, якою до аферистки застосували запобіжний захід у вигляді більше 35 тисяч грн. застави.

Залишається тільки здогадуватися, якими гіпнотичними здібностями володіла шахрайка, аби досвідчений менеджмент львівських закладів громадського харчування віддавав їй чималенькі суми. Причому, як виявилося, сам факт скасування ресторанного банкету у Львові вважається надзвичайною подією. Як розповів журналісту «ВЗ» відомий ресторатор Вардкес Арзуманян, скасовують замовлення в середньому один раз на три роки! Аби не відбулася забава, має статися якийсь форс-мажор. А, можливо, шахрайка діяла у змові з працівниками ресторану, а отриману суму ділили «по-братньому»? На жаль, у поліції нам не повідомили, про які саме заклади громадського харчування йшлося.

«Якщо клієнт робить передзамовлення у ресторані, він обов’язково має брати чек, — розповів „ВЗ“ Вардкес Арзуманян. — Тобто має бути підтверджуючий документ, що у клієнта взяли заставу під банкет. Якщо скасовується замовлення, треба пред’явити цей чек. Виглядає на те, що ця жінка досі працювала десь у цій галузі і знала, які є схеми шахрайства».

Схожі новини