Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Президент Єврокомісії спочатку відмовився подати руку Дональду Трампу, а відтак обнімався з ним

Хоча для Жан-Клода Юнкера нехтування правилами дипломатичного етикету — звична справа

25 липня президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зустрівся у Вашингтоні з президентом США Дональдом Трампом. Після переговорів обидва політики розповіли про досягнення домовленостей, які послаблять напругу у торговельних стосунках міє ЄС та Сполученими Штатами.

Однак The Independent звертає увагу не стільки на результати цієї, без сумніву, важливої зустрічі, як на поведінку Жан-Клода Юнкера. На думку британської щоденної газети, ставлення президента ЄК до лідера Америки різко контрастувало з атмосферою недавнього саміту Дональда Трампа з британською прем’єркою.

Тоді Тереза Мей подала президентові і якийсь час підтримувала його. У випадку зустрічі Трампа та Юнкера це виглядало інакше. Обидва політики з'явилися перед журналістами, і після закінчення промов мали намір повернутися до Білого дому. Спустившись з платформи, Трамп подав Юнкеру руку, але він проігнорував цей жест.

Цікаво, що пізніше американський лідер опублікував фото в Twitter, яке свідчить, що відносини між двома політиками не є прохолодними, як це могло б здатися після випадку перед Білим домом. На знімку як Юнкер обіймає президента США і навіть дружньо цілується з ним. «Звичайно, Європейський Союз в особі Жан-Клода Юнкера та Сполучені Штати в моїй особі, люблять один одного», — написав Трамп.

Президент США — не єдиний політик, який «заслужив» недипломатичне привітання з Юнкером. Колись президент ЄК дуже «нетерпляче» привітав Матеуша Моравецького. Це сталося під час візиту польського прем'єр-міністра до Брюсселя, де він передав дипломатам ЄС так звану Білу книгу реформи правосуддя.

Варто взагалі наголосити, що Жан Клод-Юнкер — справжній жах європейських салонів. Він дуже вільно ставиться до протоколу, тож не раз доводив, що від нього можна очікувати несподіванок. До прикладу, історію з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, якого президент ЄК привселюдно назвав «диктатором» під час урочистостей Євросоюзу в Латвії. Правда, після короткої паузи що Юнкер, що Орбан розсміялися і не без труднощів стали до знимки.

Схожі новини