Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мешканці села на Львівщині виступили проти спорудження міні-ГЕС на Дністрі

У селі Крупське Миколаївського району виступили проти будівництва міні-ГЕС на Дністрі.

А от проти інших видів альтернативної енергетики — вітряних турбін і сонячних панелей — не мають нічого проти.

Більшість громади села Крупського виступила проти спорудження на річці Дністер, що протікає повз цей населений пункт, міні-гідроелектростанції. Деякі утрималися, «за» не проголосував жоден. Селяни вважають, що таке будівництво завдасть непоправної школи екології, унікальній фауні і флорі на берегах річки, рибним запасам, перетворить Дністер ледь не у відстійник. А ще негативно вплине на туристичну привабливість краю.

Свою категоричну думку люди висловили під час громадських слухань, які було скликано з цього питання. Задум будувати міні-ГЕС селянам озвучили представники однієї зі спеціалізованих фірм. Згідно з проектом, утворене водосховище завдовшки кілометр підніме рівень води у цьому місці Дністра на два метри. Це і породило тривогу у «крупаків» (так називають місцевих жителів).

— Наші люди висловили побоювання, що внаслідок появи міні-ГЕС на Дністрі утвориться «тромб», підйом води спричинить затоплення їхніх угідь, — розповіла кореспонденту «Високого Замку» сільський староста Вікторія Тремба. — А ще переживають, що у їхніх криницях може зникнути вода…

Не переконали селян запевнення підприємців, що жодної шкоди довкіллю їхнє будівництво не завдасть, що завдяки обвідному каналу буде враховано інтереси і рибалок, і туристів. Не звабили «крупаків» і обіцянки щорічно перераховувати у бюджет села 120 тисяч грн. доходу від прибутків, отриманих за продаж за «зеленим тарифом» електроенергії, яку вироблять на Дністрі.

А от проти будівництва інших об’єктів альтернативної енергетики на своїй території жителі Крупська нічого проти не мають. Тож невдовзі на околицях цього села з’являться чотири вітряки-турбіни і сонячні панелі на 30 гектарах площі. Їх встановлять там, де донедавна був польовий аеродром для екскурсійних польотів на «кукурузниках» АН-2.

Схожі новини