Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львівському музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» відкрилася виставка дитячих візочків

  • 24.07.2018, 17:19
  • 1 214

Працівники Львівського музею народної архітектури і побуту організували фондову виставку «Ой ходить сон коло вікон», на якій представили колиски виробництва XIX — XX ст., зібрані з різних куточків України. Є тут навіть британський візок Вікторіанської доби.

«Якість колисочки залежала від дерева, з якого вона зроблена. — розповіла журналісту „ВЗ“ наукова співробітниця музею Мар`яна Кардаш. — Дерева вибирали лише „чисті“. У кожному селі був спеціальний майстер (на Косівщині досі так є), якому довіряли виготовляти таку річ для дитини. На колисках вирізали так звані солярні знаки, щоб оберегти новонароджених від нечисті і злого ока. У майстра мало бути добре ім`я, повага в селі».

У напівкурній хаті тодішнього війта, де й проходить виставка колисок, пані Людмила дозволяє сфотографуватися з експонатами. Каже, львів’яни бувають тут рідко, а іноземні гості дивуються кожній деталі. На диво, сюди приїздить багато турків. Дівчата з Кривого Рогу ще під враженням, коментують: «Ми у захваті! У стінах справжнього будинку наших предків панує особлива атмосфера, а колиски — просто витвір мистецтва. Придбали собі на згадку ляльку-оберіг».

Найдавніша колиска — підвісна. Її вішали біля місця, де спала мати, і прикріпляли на гак у стелі. Також прив’язували мотузку, щоб мати могла ногою колисати дитину, не встаючи з ліжка. Такі колиски підвішували, бо ближче до стелі у хаті було тепліше.

Коли в хатах з`явилася підлога, почали використовувати стоячі колиски.

Якщо вся родина йшла на поле, для немовляти брали плетене ліжечко-трансформер. Його було легко переміщати.

Справжньою родзинкою колекції став візочок із Лондона. На той час це була розкіш. Його виробником є британська фірма «Сільвер Крос», яку заснував простий англійський листоноша. У чоловіка було троє дітей, для зручності їм потрібен був засіб переміщення. Пізніше багатодітна королева Вікторія стала його першою клієнткою.

Автор: Лідія Цюпера, фото авторки

Схожі новини